Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv

Ny kampanje fra Helsedirektoratet utviklet i samarbeid med Pol. Filmen er produsert av Fantefilm med Marius Holst på regi.

1 POL Herobilde 1 Hdir Selvmordstanker
1 POL Herobilde 2 Hdir Selvmordstanker
1 POL Herobilde 3 Hdir Selvmordstanker

Selvmordstanker synes ikke, og mange som sliter med slike tanker holder dem for seg selv. Derfor må vi snakke om det. Selv om det kan være vanskelig og ubehagelig å snakke om selvmordstanker, er det ikke farlig. Tvert i mot. Det å snakke eller spørre om selvmordstanker kan redde liv.

– Målet med kampanjen er å senke terskelen for å spørre direkte om man er bekymret for noen i sin omgangskrets. Det er i tillegg et mål at flere skal søke hjelp ved selvmordstanker og psykiske vansker, sier Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Den nye kampanjen tar for seg mørket og skyggene som henger over folk med selvmordstanker, og hva du som venn, kollega eller familie kan se etter av tegn, spørre om, og lytte til for å lyse opp verden litt for dem. Kampanjen består av en rekke elementer der hovedfilmen skal sette søkelyset på temaet, og det taktiske konseptet «Se – Spør – Lytt» skal gi deg konkrete råd til hva du kan gjøre dersom du tror noen har selvmordstanker.

– Det er ikke hver dag vi jobber med et så vanskelig men viktig tema. Nå lever vi i en tid hvor selvmord kan ramme i de aller fleste kretser, så det føles godt å vite at det tas store grep for å motarbeide dette. Om det kan hjelpe bare ett menneske, blir vi fornøyde, sier Sindre Johnstad og Erlend Løfald, kreatørene som står bak kampanjen i POL.

Nasjonalt og regionalt

Kampanjen har premiere denne uken, og består av en rekke elementer. Hovedfilmen vil gå nasjonalt på kino, mens den taktiske delen vil i første omgang gå regionalt på digitale flater i Midt-Norge (Møre & Romsdal og Trøndelag), samt på statiske utendørsflater i Trondheim. Deretter vil budskapet rulles ut i flere deler av landet utover 2023. Alt taktisk materiell er produsert av POL, men filmene er produsert av Fantefilm og regissert av Marius Holst.

5 POL Utendørs Hdir selvmordstanker
6 POL Kortformat Hdir selvmordstanker

Involverte byråer

Fantefilm Filmproduksjon
M

Marius Holst

Regissør

B

Binne Thoresen

Innspillingsleder

S

Sturla Brandth Grøvlen

Fotograf

J

Jannecke Bervell

Casting

N

Nil Borg

Location Manager

J

Jørgen Stangeby Larsen

Produksjonsdesign

E

Emma Paivio

Kostymedesign

D

Dyveke Cappelen

Kostymedesign

C

Cecilie Greve

Sminkedesign

H

Hans Petter Sydsæther

Lysmester

A

Anders Eide

Grip

G

Gregers Dohn

Klipp

C

Cem Ozkilicci

Grade

S

Svein-Ketil Bjøntegård

Lyd

R

Robert Jota

Conform

V

Veronica Natvig

Produksjonsleder

T

Tyra My Sætre Grønsund

Produksjonskoordinator

Ohlogy Music Supervision
G

Goran Obad

Music Supervisor

Andre involverte

Ø

Øystein Tveite

Seniorrådgiver Helsedirektoratet

J

Jakob Linhave

Avdelingsdirektør Helsedirektoratet