Sommerfugleffekten

TRY sto bak kommunikasjonen til DNBs Åpen Bakke for fjerde år på rad. Resultatet ble over all forventning.

70159 5610d original

I fire år har DNB sammen med Alpinanleggenes Landsforening arrangert Åpen Bakke, en dag der alle i Norge kan stå på ski og brett helt gratis. I år som i fjor ønsket DNB at vi skulle promotere og øke kjennskap til arrangementet, øke påmeldingen og ikke minst at vi skulle takke alle ildsjeler som dag og natt arbeider for at alt skal være klart til Åpen Bakke 17. januar.

Resultat I: Vi kan med en gang si at det hele ble en stor suksess. På mindre enn 20 minutter hadde over 40.000 menneske sikret seg et heiskort, og i løpet av noen få dager ble det klart at 100 bakker og over hele lande ville bli fylt opp til Åpen Bakke.

Men i desember, én måned før arrangementet, så det ut som om det ikke skulle bli nok snø til å arrangere Åpen Bakke i det hele tatt. Det var opptil 10 plussgrader i hele landet. Da ble det klart at den største takken DNB kunne gi alpinanleggene var å forsøke å gjøre noe med nettopp været, slik at snøen kunne lave ned innen Åpen Bakke den 17. januar.

Resultat II: Over 60 cm snø i de 10 største alpinanleggene. Finansavisen skrev mandag 18. januar, dagen etter arrangementet.

«DNBs Snøkanon

Driftssjefen i Valdres Alpinsenter reiste til andre siden av jordkloden for å slippe ut en sommerfugl. Vingeslagene skulle påvirke vinterværet i Norge. Dette var en handling i en DNB-sponset reklamefilm som skulle promotere arrangementet Åpen Bakke, som går av stabelen søndag.

Realister, skeptikere og regnemestere vil nok bemerke at filmen er en feiltolkning av sommerfugleffekten. Denne effekten er en illustrasjon på viktigheten av startvilkårene i komplekse systemer. Poenget den skal formidle er at det nærmest er umulig for mennesker å lage modeller for systemer med store mengder ikke-lineære hendelser. Langt mindre påvirke dem ved å slippe ut sommerfugler. Men hallo? Ble det snø eller? Det ble snø i hele Norge. De kreative sjelene i DNBs reklamebyrå er genier. Naturviterne er i sjokk.»