The Distress Signal

Amnesty Norge ville skape oppmerksomhet rundt en 10 år gammel sak. Problemet var at ingen snakket om saken. Og enda færre visste om den.

02d0ef16 4048 4d26 8700 0b198e60730f

Amnesty Norge ville skape oppmerksomhet rundt en 10 år gammel sak. Teodora Vasquez var dømt til 30 års fengsel for å ha født et dødfødt barn og sitter innesperret i El Salvador hvor alle former for abort er ulovlig. Problemet var at ingen snakket om saken. Og enda ferre visste om den.

I 2017 var Norge det første landet i verden som skrudde av FM-nettet. Den 4. desember tok vi over en nedlagt FM-frekvens for å sende ut et nødsignal. Nødsignalet gikk i loop 24/7 LIVE i 10 dager. FM-senderen, som sendte på FM 91,9, kunne bare nå 8 km. Derfor ba vi internet om hjelp. Ved å gjøre om twitter eller Facebookprofilen din til en radioantenne kunne du dele signalet med resten av verden. I Norge stilte statsministeren vår seg bak kampanjen, og samtlige politiske partier delte signalet på Facebook eller twitter. Det samme gjorde flere idrettsstjerner, musikere og kjendiser. Nyhetskanalen hadde to lange innslag om signalet og saken ble tatt opp til høring på stortinget. Signalet nådde til slutt nesten 100 land og over 300 nyhetsredaksjoner verden over.

Emneknaggen vår #iamlistening trendet på twitter. Og sist, men ikke minst, den største avisen i El Salvador, som aldri har skrevet et ord om Teodora, streamet nødsignalet vårt LIVE. Nå visste El Salvador at verden lyttet. Teodora er ennå ikke frikjent, men vi vet fra sikre kilder at kampanjen har bidratt til å legge et betydelig press på El Salvador, både når det gjelder Teodora-saken, men også når det gjelder abort-problematikken.

Se filmen her.

Utmerkelser

  • Gullblyanten 2019 Effekt

  • Gullblyanten 2017 Ikke-kommersiell