Uniform med design av prestisjetung forskningskonferanse

I sommer var Norge vertsland for World Conference on Timber Engineering (WCTE). Uniform sto bak designet.

1 WCTE Uniform slider hovedbilde

Økt bruk av tre i byggenæringen skaper vakre bygg og reduserer verdens klimagassutslipp og energibruk. I sommer var Norge vertsland for World Conference on Timber Engineering (WCTE). Det er den viktigste og mest prestisjefulle vitenskapelige konferansen for ingeniørfaglig forskning på tre brukt som byggemateriale. Uniform bistod med visuell identitet, profileringsmateriell og nettside.

2 WCTE Uniform slider
3 WCTE Uniform slider
4 WCTE Uniform slider
5 WCTE Uniform slider
6 WCTE Uniform slider

I juni gikk WCTE 2023 av stabelen på The Hub i Oslo. Den fullsatte konferansen samlet 850 deltakere fra hele verden, der 600 vitenskapelige artikler ble presentert. Konferansen ble åpnet av landbruks- og matminister Sandra Borch.

Ville løfte frem norsk design

Arrangørene av WCTE ønsket i tillegg til å lage en flott konferanse, å synliggjøre Norge som en ledende tre-nasjon innen ingeniørkunst, arkitektur og design. De ønsket derfor et faglig anerkjent designbyrå på laget, som hadde erfaring med relevante samfunnsoppdrag. Uniform ble valgt som designpartner som en del av planleggingen i 2018.

– Det har vært en ære å få være med som rådgivere fra starten av, sier byråleder Nilske Passmann. Målet med den visuelle identiteten var å fremme det faglige innholdet og bidra til at konferansen til en suksess. Og det ble den, sier hun!

1 WCTE Uniform Slider2
2 WCTE Uniform slider2
3 WCTE Uniform slider2
4 WCTE Uniform slider2
5 WCTE Uniform slider2

Et stykke ingeniørkunst

Bak konferanseidentiteten står et enkelt konsept, basert på en dynamisk form i 3D. Formen viser hver av bokstavene W-C-T-E etter hvert som den roteres.

– Vi ble sterkt inspirert av konferansens vitenskapelige tema, forteller Cathrine Pangopoulos, rådgiver og lead designer i Uniform. – Vi kjøpte et magnetisk byggesett som bestod av kuler og pinner, og eksperimenterte oss frem til en konstruksjon som ble grunnlaget for konseptet.

– Prosjektets tilknytning til arkitektur og konstruksjon utfordret oss til å arbeide tverrfaglig. Vi ønsket å komme opp med en tredimensjonal form som også lot seg bygge fysisk i tre, forklarer Pangopoulos. – Sammen med en frisk og utradisjonell fargepalett og eksentrisk typografi fikk konferansen et innovativt og slagkraftig uttrykk.

WCTE Uniform byggesett

– Uniform løste oppdraget helt perfekt, sier Knut Werner Lindeberg Alsén, Co-chair og Executive Secretary for WCTE 2023. Han har samarbeidet med Uniform fra planlegging til gjennomføring av konferansen. Designkonseptet, og den dynamiske logoen er et stykke kunst i seg selv. Designet synliggjorde både ingeniørfaget, arkitektur, konstruksjon og tre som materiale, og engasjerte dermed hele fagfeltet, fortsetter han.

Levde sitt eget liv

– Konseptet var lett å forstå, og de visuelle elementene var enkle for alle å forvalte, forklarer Hege Mykkeltveit, lead designer i Uniform. – Både studenter, kunstnere, forskningsmiljøer og næringsliv tok eierskap til identiteten, som levde sitt eget liv både før, under og etter konferansen. Konferansen fikk likevel et tydelig og konsekvent visuelt uttrykk, sier Mykkeltveit.

Logoen ble også en stor treinstallasjon i vannspeilet på Anne Cath. Vestlys plass, foran Deichman Bjørvika. Installasjonen ble utviklet og produsert av næringslivet; som en gave til Oslo by.

WCTE Uniform treinstallasjon

Stor betydning for miljø og samfunn

At konferansen ble en suksess, får store samfunnsmessige betydninger på sikt. Økt bruk av tre endre våre bygde omgivelser. Alt fra store, urbane bygg som store boligkomplekser, og infrastruktur som broer. Ikke vil det bare redusere klimagassutslipp og energiforbruk, men bruk av tre innendørs viser seg å være positivt for folkehelsen.

Økt bruk av tre i store konstruksjoner har vært et nasjonalt satsningsområde siden OL på Lillehammer. Effekten av denne satsningen har bidratt til nyskaping og videreutviklet bedrifter i hele verdikjeden til bygg- og anleggsektoren.

WCTE Uniform tote bygg

Til videre inspirasjon

Umiddelbart fikk det norske WCTE-sekretariatet svært gode tilbakemeldinger på designet Uniform laget til konferansen.

– Designet for WCTE 2023 skilte seg ut fra tidligere WCTE-konferanser, og har vært med på å inspirere god design hos fremtidige konferanser, sier Lindeberg Alsén. – Stafettpinnen for neste konferanse har nå gått videre til Brisbane, Australia. De har latt seg inspirere av den norske konferanseprofilen, avslutter han.

Casefilm.

Andre involverte

K

Knut Werner Lindeberg Alsén

Co- Chair & Executive Secretary WCTE 2023

A

Angelika Alsén

Casefilm / videoproduksjon

K

Kristina Maria Lagahino Erland

Casefilm / videoproduksjon