Vil nå et yngre publikum med «Voguing with Beethoven»

Høykultur møter subkultur i «Voguing with Beethoven», en kortfilm om identitet og tilhørighet av Emilie Norenberg for Det Norske Kammerorkester.

4

I 2020 markeres Ludwig van Beethovens 250-års jubileum over store deler av verden. Det Norske Kammerorkester ønsket å introdusere musikken hans for et yngre publikum gjennom nye uttrykksmåter. De inviterte derfor regissør Emilie Norenberg til å jobbe med å vise hvordan Beethovens musikk er relevant også i dag gjennom filmmediet.

Frihet og likeverd

Som humanist var Beethoven sterkt opptatt av likeverd og menneskers rett til frihet. Dette er utgangspunktet til Norenbergs visuelle tolkning, der hun har samarbeidet med voguere fra Oslos ballroom-miljø.

– Jeg har alltid sett opp til ballroom-kulturen, og måten de bruker sin individualitet og sårbarhet som en styrke. Gjennom dansen lærer du ikke kun å akseptere deg selv, men å fremheve de tingene som gjør deg unik. Filmen vår handler om å erstatte isolasjon og avvisning med frihet og aksept. Og den handler om å erkjenne at du er akkurat sånn du skal være, sier Norenberg.

Se filmen her.

Vil rive ned gamle oppfatninger

– Norenbergs visjon for filmen beskriver også på mange måter Det Norske Kammerorkesters rolle som en kunstnerisk enhet som ønsker å være annerledes, tørre være det ingen før har vært, rive ned gamle oppfatninger og forventninger og samtidig gjøre dette med den største stolthet for hvem vi er og hva vi gjør. Også gammel musikk kan bryte ut av sin form og med det formidles med helt friske og nye øyne. For mange unge er mye av Beethovens musikk noe de aldri har hørt og i det ligger det en mulighet til å skape nye magiske øyeblikk der musikken plutselig blir et svar på hvordan det er å være ung i dag, sier orkesterets direktør Per Erik Kise Larsen.

Emilie Norenberg er utdannet regissør fra The Arts University of Bournemouth. Hun har jobbet med flere internasjonale artister og hatt musikkvideoer nominert på blant andre Raindance, BIFF og Kortfilmfestivalen. Hun jobber i Oslo med Willy Nikkers og Einar film og fortellinger.

Involverte byråer

Willy Nikkers
E

Emilie Norenberg

Regissør

E

Even Vesterhus

Produksjonsleder

A

Andreas Johannessen (FNF)

DoP

T

Tormod Berge

Klipp

Shortcut Oslo Lyd
J

Johannes Dekko

Lyd

Andre involverte

E

Emma Damskau

Koreograf