Visit Norway med langrennseksperiment

For nordmenn flest er det en velkjent myte at vi er født med ski på bena, men stemmer det egentlig? Visit Norway ville finne ut om det har noe i seg.

I samarbeid med Visit Telemark, Mountains of Norway og Lillehammer inviterte de Jamila fra USA, Thom fra Wales og David fra Sør-Afrika til å se om dette også gjelder dem. For deltakerne har én ting til felles, nemlig at de har en genetisk tilknytning til Norge og Skandinavia. Vil disse røttene hjelpe dem når de spenner på seg skiene for første gang? Klarer de å slå tre norske femåringer i løypa?

– En opplevelse for livet

– Langrenn er en viktig del av den norske folkesjela, men er fortsatt en marginal sport ute i den store verden. Vi trengte en inngang som sier noe om hvor viktig det er for oss og samtidig skape reiselyst til Norge i vinterdrakt. For deltagerne ble eksperimentet en opplevelse for livet, sier kreativ leder i Visit Norway, Jon Erik Skaret.

Eksperimentet resulterte ikke i uventete skitalenter og morsomme fall, men viste også at man ikke trenger være født i Norge for å føle seg hjemme her.

– Å være her, er som å komme hjem, på en merkelig måte. Det føles som om en del av puslespillet som er min identitet, har kommet på plass. Jeg føler meg mer som meg selv, sier David Thesen fra Sør-Afrika.

På reisen fikk han også med møte et familiemedlem og det i skisportens vugge Morgedal.

– Jeg kommer aldri til å glemme utrykket i øynene til David da han så og kjente på snøen for første gang! Som om han var vitne til noe overjordisk, magisk! Eller åpenbaringen jeg fikk når Jamila fortalte at de fleste afroamerikanere ikke vet mer om slekten sin og deres opprinnelse enn det det som står i historiebøkene på barneskolen, sier regissør Susanne Falkum Løvik.

Serien har allerede oppnådd over 1,5 millioner visninger på Facebook.

«Are Norwegians really born with skis on their feet?»
v
«David's story»
«Thom's story»

Andre involverte