Wesolych Swiat Bozego Narodzenia

Renvasket.no vil ha deg til å si god jul på polsk, og samtidig gi vaskehjelpen din en julegave som virkelig gjør en forskjell.

55241 c9f6b original

– Flere og flere betaler for renholdstjenester i hjemmet, men altfor mange velger å betale svart. Det har blitt så allment at folk nærmest glemmer at det er ulovlig, sier Trygve Tønnessen i Geelmuyden Kiese.

– Men stuerent er det ikke, og derfor tenkte vi at vi skulle gi folk en sjanse til å renvaske seg før jul.

Kampanjen er i regi av treparts bransjeprogram renhold, som er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet: Norsk Arbeidsmandsforbund, NHO Service, VIRKE, Parat, KS, Spekter og Arbeidstilsynet.

– Det viktigste var å gjøre noe med folks holdninger til dette. Når man tenker seg om så vet man nok at dette ikke er helt innafor, men undersøkelser viser at de fleste kobler dette til skatt. I denne kampanjen er det derimot alle rettighetene man frarøver en man velger å betale svart som står i fokus, sier Kim Follesøy-Thuen.

55238 2def2 original

Foto på annonsene er signert Lisa Westgaard. Nettsiden, som har skreddersydd informasjon til både kjøpere og tilbydere av ulovlig renholdstjenester, er utviklet i samarbeid med Good Morning.

Renvasket.no skal være en kjærkommen veileder i en jungel av informasjon, slik at både kjøpere og tilbydere kan finne alt på ett sted. Inntil nå fantes informasjon om godkjenningsordningen ett sted, hvilke rettigheter man har krav på som ansatt et helt annet sted – og informasjon om skatter og arbeidsgiveravgift et tredje.

– I tillegg så er selvsagt språket en utfordring når man skal nå ut til de som tilbyr husvask svart. Derfor er siden tilgjengelig på polsk, litauisk og rumensk – i tillegg til norsk og engelsk, sier Follesøy-Thuen.

Undersøkelser viste også at folk som betaler vaskehjelpen svart har minimalt med kontakt med ham eller henne.

– Kanskje møter man vaskehjelpen bare én gang, og da enes man om pris og hvilken dag i uken som passer best. Etter det begrenser det seg til penger som legges igjen på kjøkkenbenken og en SMS i ny og ne. Vi ville lage en løsning skreddersydd for nettopp disse kommunikasjonsflatene, kjøkkenbenk og SMS, som gjorde det enklere for kjøper å ta det første initiativet til et ryddig arbeidsforhold, sier Tønnessen.

Løsningen ble et julekort tilgjengelig på renvasket.no. Her kan man velge språk, forside, sette inn navn på mottaker og seg selv, før man tilslutt enten printer det ut eller sender det via tekstmelding.