Youtubere konkurrerer på virtuell Top Gear-bane

Influencere med et kraftig konkurranseinstinkt ga nyeste sesong av BBC-serien Top Gear en kickstart i Norge.

89657 71b03 original
89658 4f954 original

– Top Gear er verdens største motorprogram og kjent for de fleste. Utfordringen er at menn under 40 ser mindre og mindre på TV, og de er den viktigste målgruppen. Dessuten vises programmet på en av de nyeste TV-kanalene i Norge, BBC Brit. Vi valgte derfor å tenke i nye baner og kanaler for å skape entusiasme rundt serien, forteller Kristin Estil Jacobsen, rådgiver i PR-operatørene.


Målet var å skape oppmerksomhet og engasjement rundt serien samt å sørge for at kanal og sendetid kom tydelig frem i kommunikasjonen. BBC ønsket også å nå ut til flere unge kvinner i tillegg til Top Gears kjernemålgruppe.


Gaming-profiler forklarte, illustrerte og konkurrerte


– Youtubere har en helt unik påvirkningskraft og kommer tett på sine følgere, som i dette tilfellet var helt avgjørende. I samarbeid med Nordic Screens fant vi derfor fem profiler innen gaming-kategorien, med trofaste følgere innen Top Gears hovedmålgruppe. Fire mannlige og en kvinnelig youtuber fikk i oppgave å konkurrere mot hverandre i bilspillet Forza Motorsport 7, på den fiktive versjonen av den legendariske Top Gear-banen i Dunsfold, sier Jacobsen.


Influencerne lagde også egne introer hvor de delte sendetid og kanal samt oppfordret følgerne til å se på Top Gear. Som et ekstra element for å skape engasjement blant følgerne fikk alle youtuberne avholde en konkurranse. Den gikk ut på at følgerne la igjen en kommentar med sendetid og kanal for å være med i trekningen om en Top Gear-goodiebag, slik at nøkkelbudskapet ble tydeliggjort.


– Vi fikk også muligheten til å sende en influencer til London for å delta på Top Gear-innspilling. Valget falt på Jottersen, en youtuber med en enorm lidenskap for alt som har en motor, legger Jacobsen til.


Engasjerte både tradisjonelle medier og YouTube-følgere


– I tillegg til å rette kommunikasjonen mot en spisset målgruppe, sendte vi ut pressemateriell og videoklipp til tradisjonelle medier hvor kanal og sendetid kom tydelig fram. Vi fikk også mulighet til å invitere et par utvalgte medier til intervju med Top Gear-programlederne, som førte til flere lengre saker i store medier, forklarer Marie Langebeck, rådgiver i PR-operatørene.


YouTube-samarbeidene var en suksess og førte til stort engasjement blant de 180.000 følgerne. Med godt over 500 kommentarer som gjentok kanal og sendetid for Top Gear kom nøkkelbudskapet tydelig frem.


– Vi fikk god mediedekning i tradisjonelle medier gjennom intervjuer med programlederne og god utnyttelse av bilde- og videomateriale. Den nye sesongen fikk oppmerksomhet i noen av de fremste mediene i landet, blant annet på Skavlan i beste sendetid på NRK, samt flere saker i VG og Side3. Dette resulterte i en samlet rekkevidde på seks millioner, som i neste rekke førte til solide seertall for Top Gear på BBC Brit, avslutter Langebeck.


Involverte byråer

PR-operatørene