– Kan jeg haike hjem til jul?

Lasse Fløde er fotograf og jobber med store prosjekter og kunder i både inn- og utland. I ukens Kudos står fotografiet i sentrum.

95448 f8626 original

Lasse Fløde jobber som fotograf, basert i Oslo. De siste 10-11 årene har han jobbet med kunder i inn- og utland, med et fokus på portretter og design/produkter, som blant annet Kinfolk, New York Times, D2 og Menu, og samtidig jobbet tett med norske studioer og byråer som Snøhetta, Bielke&Yang og Heydays.

– Først og fremst takk til Marius for litt vestlands-kjærleik. Kan jeg haike heim til jul?

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i.

– Benytter anledningen til å gi litt heder til den London-baserte nordmannen, Thomas Persson. Da han startet Acne Paper, laget han det som for meg står igjen som et av de vakreste body of works av magasiner jeg har kommet over.

– Han fulgte opp med Luncheon Magazine som også er en perle i magasin-hyllene. Arbeidet til Thomas Persson gir fotografer en fantastisk plattform til virkelig å spille en viktig rolle i formidlingen.

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Et prosjekt jeg misunner, kanskje mest på grunn av min kjærleik for bøker, og beundring for omfanget, er fotograf Frederic Lagranges bok «Mongolia», designet av Matt Willey.

– Over en tidsperiode på 17 år, reiste Lagrange 13 ganger til Mongolia. Det resulterte i småpene 1.216 ruller film, som ble redigert ned til bare 185 fotografier, samlet i denne boken.

– Mange av bildene er helt nydelige, andre faller litt igjennom for meg. Men bildet av Legrange sittende på gulvet omgitt av et utall prøvetrykk er en deilig påminnelse på håndverket, grundigheten og yrkesstoltheten som nok lett kan glemmes i en tid med høyt tempo og utålmodig bildekonsum.

– Det samme kan sies om all time favourite August Sanders sitt arkiv av 11000 negativer og 5500 papirkopier, en samfunnsstudie av Tyskland på 1920-tallet, gjennom dokumentariske portretter fra alle samfunnslag.

– Nazistene brente deler av det opprinnelige arkivet fordi det avbildet mennesker de ikke ønsket skulle vise igjen, men bildene står i dag igjen som et av de mest imponerende og viktige fotografiske samlingene, og har inspirert alt fra Irving Penn til Yohji Yamamoto.

– I en litt mer dagsaktuell setting nyter jeg å følge med på de digitale og trykte coverne og bildeseriene hos M le Magazine du Monde, og Creative Director Jean-Baptiste Talbourdet-Napoleone.

– Bildene er kompromissløse i sin variasjon og upretensiøse ekthet, og blir gitt tilliten av å bære coverne med lite annet enn den ikoniske M-en i venstre hjørne.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– På tross av faren for geografisk innavl i spalten, sender jeg stafettpinnen videre til naboen heime, som jeg måtte flytte til London for å bli kjent med. Oppvokst på en lita øy som til og med vi på Stadt fant smått eksotisk, har Torunn Mjånes Myklebust gjennom en imponerende karriere designet prints for merker som Alexander McQueen og Givenchy. Med base i Paris har hun startet studioet No More Mondays, sammen med samboer og vestlending Brede Rørstad. Nydelige og flinke folk!