Arkitektens favorittlektyre

Kudos har tatt en ny tørn og stafettpinnen har havnet hos byplanlegger Martin Rasch Ersdal. Han hyller arkitektene bak fanzinen Pollen, og en danske som gjør tekniske tegninger lekende lette å forstå.

47135 fb199 original
Fra Pollen #1 av arkitektene Eriksen Skajaa. Illustrasjon: Grandpeople.
47137 d2298 original
Utgivelsen «Tett, ikke trangt» av arkitektene Eriksen Skajaa. Illustrasjon: Esben S. Tidtland.

Martin Rasch Ersdal

(bildet) er byplanlegger og jobber hos tegn_3. Han er også med på å lage KOTE sammen med mange andre. Rasch Ersdal inspireres av alle menneskene, snart over 100 stykker, som har bidratt med tekster, foto og illustrasjoner til KOTE.

Jeg liker mennesker som skaper arenaer for å hjelpe frem flittige og dyktige folk!

Fortell om en norskprodusert jobb du er glad i.

– Arkitektene Eriksen og Skajaa har gitt ut flere publikasjoner som jeg er glad i! De har blant annet gitt ut et par utgaver av Pollen. Dette er en uavhengig utgivelse og lages på basis av intervjuer. De har laget en del av materialet selv, men de har også samarbeidet med svært flinke illustratører og begge utgavene av Pollen er i særklasse hva gjelder uavhengig publikasjoner de senere årene. Jeg liker mennesker som skaper arenaer for å hjelpe frem flittige og dyktige folk! Pollen ligger gratis tilgjengelig på nett.

Utgivelsen handler om alternative boformer og både innhold og presentasjon er verdt å sjekke ut!

– De har også nylig kommet med utgivelsen «Tett, ikke trangt». Dette er en ny videreutvikling av Pollen #3 og er et samarbeid med Esben S. Tidtland. For meg er denne utgivelsen spesielt spennende fordi de bidrar i en kompleks diskurs, men på en pedagogisk måte i form av et slags tegneserieformat. Utgivelsen handler om alternative boformer og både innhold og presentasjon er verdt å sjekke ut! Hele utgivelsen er tilgjengelig her.

Fra et av prosjektene til det danske arkitektkontoret BIG. Illustrasjon: BIG

Nevn et inspirerende internasjonalt eller utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– I min jobb blir jeg bombardert med tekniske tegninger av ulik karakter. Disse inneholder ofte forferdelig mye informasjon og kommuniserer i mine øyne dårlig. Det er derfor befriende med folk som bruker illustrasjoner til å forenkle komplekse tankerekker og som formidler en idé på en lettfattelig måte. I mine øyne er Bjarke Ingels i BIG en mester på dette. De konseptuelle tilnærmingene til prosjekter er illustrert med svært minimalistiske tegninger, som likevel kommuniserer hvorfor det de ønsker å gjøre er lurt. Dette er det mange i bransjen som ikke er like flinke til! Forenklingen i illustrasjonene og den pedagogiske tilnærmingen til å formidle konseptene er noe å strekke seg etter! Se massevis av gode eksempler på nettsidene til BIG.

Anbefaler særlig GHG - Gammel Hellerup Gymnasium og forklaring for den nedgravde idrettshallen.
Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Jeg vil sende stafettpinnen videre til Arild Eriksen og håper å få høre litt om hvor han får inspirasjon fra. Og når kommer neste Pollen?

Illustrasjonene i saken er laget av BIG. Portrettet av Martin Rasch Erstad er tatt av Sindre Bodvar.