– Det er mulig å gjøre ting skikkelig

Trond Greve Andersen er ukens mann i spalten Kudos. Han er gründer av MIR og jobber som kommunikasjonsdesigner. Han trekker blant annet frem arkitektur som gir ham klump i halsen.

93380 f7cfb original
Stolen «Bollo» av Andreas Engevik.
93381 2be0f original
Stolen «Bollo» av Andreas Engevik.
93382 f6340 original
Stolen «Bollo» av Andreas Engevik.

Partner og kommunikasjonsdesigner i MIR: Trond Greve AndersenTrond Greve Andersen er kommunikasjonsdesigner med bakgrunn fra kunsthøyskolen i Bergen. Han er grunnlegger av Mir, et bergensbasert firma som lager illustrasjoner og animasjon av arkitektur.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i

– Da jeg startet Mir delte vi kontor med Andreas Engesvik her i Bergen. Jeg husker Andreas som en kilde til inspirasjon med sitt skarpe blikk og rett-frem væremåte. Jeg er fan av mange av hans produkter, kanskje først og fremst Bollo. Den viktigste grunnen til at jeg nevner Andreas er hans villighet til å «ta kampen». Jeg har respekt for at han har fått norske produsenter til å satse på kultur, på den måten har han styrket norsk småskalaindustri og ideen om håndverksprodukter som noe verdifullt(se bilder i mediespilleren).

– Jeg har også lyst til å nevne Jensen & Skodvin som lager rørende arkitektur, de er en påminnelse om at det er mulig å gjøre ting skikkelig.

Gittersystem utenfor Mortensrud kirke. Designet av Jensen & Skodvin.

Nevn et eller flere inspirerende internasjonale arbeid du gjerne skulle ha lagd selv

– I tunge stunder lukker jeg øynene og fantaserer om at jeg er Beyoncé og at jeg er hjernen bak Coachella-konserten fra 2018, og den påfølgende konsertfilmen på Netflix. Da føler jeg meg stor og modig.

– Jeg jobber en del med den spanske arkitekten Richardo Bofill og sønnene hans. Ricardo viste meg rundt i hjemmet sitt og kontoret Fabrica, en nedlagt sementfabrikk, mens han bablet i vei på spansk. Dette er et bygg som han fikk oppført da han var 36 år! Jeg forsto ikke et ord av hva han sa, men arkitekturen talte for seg, jeg gikk storøyd bak ham med klump i halsen. Det er inspirerende å se prosjekter som lar seg prege av innfall og som minner oss på at estetikken i det vi omgir oss med påvirker følelseslivet vårt.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

Thord Foss fra Fossland+Foss. Arbeidet til Thord, for eksempel med designet av Altinn, representerer på mange måter det motsatte av det jeg driver med. Der jeg lar meg lokke av innfall og desperat prøver å etter-rasjonalisere, arbeider han metodisk og strukturert. Thord har et skarpt hode, og har alltid vært et forbilde for meg. Han tenker før han taler, noe jeg aldri har evnet.