– Forandret måten jeg så på reklamefilm i Norge

Stian Johansen har god fartstid som prisvinnende kreatør i norsk reklamebransje. Blant annet fra McCann, TRY og sist som medgründer av POL. For litt siden skiftet han rolle fra kreatør til regissør. Han holder til hos Einar Film & Fortellinger, og gir oss ukas Kudos.

BIO

Tidligere kreatør – nå regissør på Einar Film & Willy Nikkers.

Stian Johansen
Regissør Stian Johansen.

– Takk for stafettpinnen og fine ord, Aksel. Inspirasjonen går begge veier. For Sure. Det kjipe med å ha hoppet over på samme side av monitoren som deg, er at vi aldri er på opptak sammen lenger – men som avtalt, en dag skal vi kjøre gjennom Europa og spise kjøtt, med kamera på slep.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i.

– Den jobben jeg husker forandret mye på hvordan jeg så på reklamefilm i Norge var «Tog» for Hydro, av DDB Oslo. Det var så mye som var annerledes og jeg husker jeg tenkte «Damn, det går an i Norge og». Nydelig konsept, smart idé og modig produksjon.

«Tog» for Hydro.
«– Men det er først når de legger til at det gjør livet til han fyren kjipt og vanskelig at det virkelig blir morsomt.»

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Noe av det mest inspirerende jeg husker var å sitte i kinosalen under Cannes-festivalen og se hva verden laget av reklame. En av de jobbene som slo meg mest i bakken var en kampanje for HBO. Magien i historiefortelling for et produkt som lever av akkurat det.

«Surprise» for HBO.
«Dinner» for HBO.
«Couple» for HBO.

– Og apropos historiefortelling. Synes denne filmen fra Skittles har det meste. Mange ville nok tenkt at det blir gøy å se en fyr ta på ting, og så blir det til Skittles, men det er først når de legger til at det gjør livet til han fyren kjipt og vanskelig at det virkelig blir morsomt.

– Og til slutt. Sony da. Så visuelt enkelt, og så visuelt vanskelig. Og til og med i 16:9.

«Balls» for Sony.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Det må bli Janne og Christian i POL. Hvordan går det med dere? Er det fortsatt kaos på pulten til Janne, Christian? Finner hun mobilen sin? Og har dere noen felles favoritter til spalten her?