En utømmelig mengde inspirasjon

Denne gangen har stafettpinnen Kudos havnet hos en ung designduo med forkjærlighet til svart estetikk, solid portefølje og lang erfaring innen bok- og platecoverdesign.

39719 bba05 original
39735 3d413 original

Studioet Trine+Kim Design Studio drives av Trine Paulsen og Kim Sølve, som startet opp i 1999. De gjør mye bokdesign, og har blant annet jobbet med Kagge, Schibsted, Gyldendal, Aschehough, Cappelen Damm, PS Media og Samlaget. Innen scenekunst har de jobbet med en rekke sentrale aktører, blant dem Dansens Hus, fakirgruppen Pain Solution, Den Nationale Scene, Operaen, og svært mange uavhengige grupper. Mange forbinder designduoen med platecovere, og der har de jobbet med blant andre Ulver, Shining, Sivert Høyem, Mayhem, Darkthrone og Enslaved, og har flere hundre platecovere bak seg.

Fortell om en norskprodusert jobb dere er glad i.

– Vi har valgt å gi et vennlig nikk til Norske Internasjonale Grafikk Biennale. Dette er en bokserie på minst fem bøker som ser ut til å ha kommet ut i forbindelse med utstillinger fra 1972 til 1980. Kanskje er det flere bøker i serien også. Når sant skal sies har vi aldri sjekket. Dette er bøker etter min far, som er pensjonert billedkunstner og som sitter på en formidabel kunstboksamling. Bøkene inneholder værk fra internasjonale artister, men selve samlingen og utgivelsen er likefullt et norsk stykke arbeid, forteller Kim Sølve.

– For oss rommer disse bøkene en utømmelig mengde inspirasjon. Kanskje er de smale, men det er noe med det gråsorte trykket, de litt falmede sidene, og side opp og side ned med gjengivelser av utallige grafiske verk fra mange kunstnere. Svart er noe jeg og Trine stadig går tilbake til i arbeidene våre og aldri blir ferdige med, skaping av rom med enkle grep, grunnformer, valører, forløpninger, kontraster, figurer og abstraksjon. Nært, fjernt, mytisk, trivielt, magisk, dårlig, bra. Side etter side. En bokserie som har vært med oss siden sent nittitall, og som vi jevnlig søker tilbake til.
Bildeutsnitt fra Belätens nettsider.

Nevn et inspirerende internasjonalt arbeid dere gjerne skulle ha lagd selv.

– Etter å ha fundert oss gjennom verk av Austin Osman Spare, Goya-serien til Chapmann-brødrene, Helnwein, Vania, med fler, har vi bestemt oss for å holde oss nærmere våre egne landegrenser. Svenskene har og har har hatt en gründer-mentalitet som oftest langt overgår vår egen, også på undergrunnsnivå. En ressurs og severdighet på denne fronten er det svenske plateselskapet Beläten, drevet av Thomas Martin Ekelund, under slagordet «Post Avantgarde Pop For A Pre-Apocalyptic World». I motsetning til mange før ham, har han klart å sømløst forene utgivelser innen mange ulike former for musikk, hvorav mange av artistene også ofte bryter med normer. Flere og flere trekkes til dette selskapet, og folk lytter til det Beläten har å si. Og det burde de. Nok en svensk bragd som vi nordmenn kan la oss inspirere av. Jeg vil tro mange at Kreativt Forums lesere vil kunne finne mye å glede seg over på dette selskapet, fra det obskure til det dansbare, fra det dronende til det melodiske. Her kan man raskt ønske å eie alle utgivelsene. På kassett. Alt er også tilgjengelig på Spotify og Bandcamp.

Hvem vil dere sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Vi ønsker å gi stafettpinnen videre til Marius Renberg, en bunnsolid designer og illustratør som gjennom over ett tiår har vært der for meg og Trine, og alltid støttet oss når vi har trengt en erfaren fagperson å snakke med. Ikke bare er han en fremragende designer, han er også en generøs bauta i faget som villig øser av egen og hardt opparbeidet kunnskap til andres fordel og lærdom, og har hjulpet oss flere ganger en vi tør tenke på. Tusen takk, Marius!