100-doblet Redd Barnas nett-trafikk

Redd Barnas satsing «Barnas Valg» hundredobler organisasjonens netttrafikk. Fra drøyt 1000 visninger om dagen har nå Redd Barna i valguken 145.000 visninger. Så langt har 50.000 barn mellom 5. og 10. klasse avlagt stemme, og målet er å få så mange som mulig til å stemme innen torsdag klokken 18.00.

86310 c084d original
Barnas valgreportere og youtubere. Programleder Stian Barsnes Simonsen i midten.

«Barnas Valg» er utviklet og produsert av Nordic Screens for Redd Barna, med hensikt å øke barns forståelse av samfunnet og delaktighet i demokratiet. Unge YouTubere fra hver landsdel er valgreportere og spør og graver.

På nettsiden ligger også 10 episoder av talkshowet «Barnas Valgshow» hvor alle partilederne med Storting- og Regjeringsmakt er gjester og forklarer hva deres partier står for på en måte barn forstår. Programmet er ledet av Stian Barsnes-Simonsen som også har utviklet prosjektet for Redd Barna på vegne av Nordic Screens.

– Det er flott at lærere og foreldre får barna inn for å bruke sidene. Kjernen i prosjektet er å vise at politikk kan være både gøy og spennende i tillegg til at det er viktig, sier Barsnes-Simonsen. Barna kan stemme på Redd Barnas nettsider frem til torsdag.

Tre valg-produksjoner for unge

Nordic Screens har hele tre produksjoner i høst som tar for seg de unges relasjon og delaktighet i samfunnet. «Office X» som leter etter hva som er de beste valgene for det Norge samfunnet fremover, et initiativ fra Civita og finansiert av arbeidsgiverorganisasjonene. «Ta Valget» som få første- og andregangsvelgere til å bruke stemmeretten (Valgdirektoratet) og «Barnas Valg» som skal styrke barns posisjon i demokratiet.

– Det er ingen tvil om at samfunnsansvar er på full fart inn i influencer marketing. Til nå har kanskje YouTube-landskapet vært kjent for underholdning, og en del tull og fjas. Men unge vil gjerne være med på viktige ting, og det er viktig å la dem få lov til det, sier daglig leder Nils Ketil Andresen i Nordic Screens.

På statsbudsjettet

Kommunal- og moderniseringsdepartementet støtter Redd Barnas prosjekt, og Stortinget har bedt den kommende regjeringen om å prioritere «Barnas Valg» videre. Om prosjektet får fast post i Statsbudsjettet, kan det være kommet for å bli.

– Har du stemt politisk siden du var 9 år, skal det mye til for at du slutter med det når du blir myndig. Vi tror også på påstanden «stemmer barnet, ditt stemmer du», sier Barsnes-Simonsen.

– Barnas Valg er ikke et stunt. Det er et prosjekt som har som formål å løfte barns delaktighet i samfunnet. Han tror det på sikt vil slå positivt ut i valgdeltagelse også.

– Barn kan oppleve politikk som voksent, uforståelig, og til og med skremmende. Ute i verden har vi politikere som Trump og Putin. Men også her hjemme forbinder mange barn politikk med voksne man ikke kan stole på. Voksne som snakker ned andre, krangler, svarer på andre spørsmål enn de blir stilt, og glemmer hva de høyt har stått og lovet tidligere. I «Barnas Valg» håper jeg vi har lykkes med å gjøre politikk til noe positivt og gøy!