Aamot-statuetten til Paalgard

Filmfotograf Harald Gunnar Paalgard ble onsdag kveld tildelt Aamot-statuetten under åpningen av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).



Harald Gunnar Paalgard har hatt en fremtredende plass i norsk film i snart 30 år. Han har mottatt Aamot-statuetten fordi han som fotograf har preget norsk film gjennom flere perioder med sterke uttrykk og i samarbeid med svært ulike regissører. Paalgard debuterte i 1980 med Jan Erik Durings «Fabel», og hadde sin første oppgave som sjefsfotograf allerede i 1979 med den svenske filmen «Kejsaren». Hans store gjennombrudd kom imidlertid som fotograf på det norske action-eventyret «Orions belte», og i den bølgen av spenningsfilmer som fulgte.

God representant Paalgard har fotografert en rekke kjente norske spillefilmer, og har også vært en ettertraktet fotograf utenfor Norges grenser. Som en god representant for det norske filmmiljøet har han på denne måten bidratt til å sikre kvalitet også utenfor hjemlandet. To ganger har han vært fotograf på filmer som har fått Nordisk Råds filmpris.

Aamot-statuetten deles ut til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film eller filmproduksjon. Statuetten er laget av skulptør Arne N. Vigeland. Kandidater innstilles av en komité bestående av Anja Breien (leder), Anne Hoff, Finn Skårderud, Kikkan Thronsen, Kalle Løchen, Kristin Aalen og med Lene Løken som sekretær.