Alexander Zwart til Rollo Tomasi

Kortfilmen «Stagnation» overbeviste produsenten i Rollo Tomasi om at Norge har fått et nytt regissør-talent. Nå er regissøren aktuell med ny kortfilm.

76610 120bc original
Stillbilde fra «Som ein reier, så ligger ein». Foto © Komet Film
76616 10554 original

Alexander Zwart.

Alexander Zwart

er det nye regitilskuddet hos produksjonsselskapet Rollo Tomasi. Han har tidligere jobbet som freelance-regissør, og vokste opp ved å se over skulderen til storebror Harald Zwart på forskjellige reklamefilmer. Allerede da visste han at han ville jobbe med reklame.

I sommer vant hans «Stagnation» prisen for beste kortfilm under Los Angeles Greek Film Festival. Filmen er skutt i sort-hvitt og ser nærmere på finanskrisen i Hellas gjennom skandinaviske briller. Filmen ble også en del av Norsk Filminstitutts kortfilmsatsing i 2016. Rollo-produsent Simen Bang-Hansen så filmen under Kortfilmfestivalen i 2015, og konkluderte med at landet har fått et nytt regissør-talent.

– Vi er særdeles tilfredse over å ha fått Alexander med på laget. Han er en ung regissør med en visuell styrke som er helt unik, og han er også fantastisk dyktig til å jobbe med skuespillere. Jeg er overbevist om at Alexander kommer til å produsere mange spennende filmer fremover, sier Bang-Hansen til KF.

Kullsvart komedie

«Som ein reier, så ligger ein» er en ny kortfilm i regi av Zwart, der en ensom bonde får beskjed av en synsk person om at han bare har to dager igjen å leve. Han velger å fylle huset sitt med vann slik at det ikke skal være noe igjen til familien hans. filmen omtales av Zwart som en «kullsvart komedie som indirekte handler om problemer som ulmer i bygda på grunn av den erkenorske Odelsretten».

Etter tre år og utallige avslag om produksjonsstøtte, bestemte han seg om å lage filmen på trass.

– Filmen er mer som en fabel enn en tradisjonell kortfilm. Derfor valgte jeg å filme den som en storfilm fra Hollywood, selv om det er en liten historie fra en avsidesliggende gård på Vestlandet. Lydbildet er stort og pompøst, og historien er fortalt i et tempo som kan være utfordrende for publikum. Humoren balanserer mellom tragedie og practical jokes, så her er det mange regler som er brutt. Det ligger også noe sårbart under som omhandler norsk kultur og våre sosiale normer, forteller Zwart.

Se traileren her:

«Som ein reier, så ligger ein» er produsert av Komet Film og Motion Blur, og den er nå tatt ut til Los Angeles Short Film Festival. Den kjemper også om prisen for beste nordiske kortfilm under Nordisk Panorama i Malmø i september, og i Drama Short Film Festival i Hellas.

Les mer om den innfløkte innspillingen av filmen her.


Annonse: