Amanda-boikott førte til regelendring

Etter kritikk og trussel om boikott fjerner Amandakomiteen nå kriteriene for tildeling av filmprisene.

86609 72a13 original
Treffsikker boikott: Nå blir det kanskje Amanda-pris på «Thelma» likevel? Foto/Copyright: Motlys AS / SF Studios

Mandag ble det kjent at Thomas Romsahn og Joachim Trier, henholdsvis produsent og regissør bak den kritikerroste og kinoaktuelle «Thelma», gjorde det klart at det norske Oscar-håpet boikotter neste års Amandapris.

Bakgrunnen er at duoen mener at kriteriene for Amanda-kategorien Beste norske kinofilm legger for stor vekt på antall solgte kinobiletter, og for lite på de kvalitative aspektene. I tillegg har Romsahn uttalt at juryene er for små og at avstemmingene burde være hemmelig.

Sabelrasling fra jurymedlemmer

Debatten tok av tidligere i høst da fire av årets seks Amanda-jurymedlemmer skrev en kronikk i Aftenposten der de hevdet å med vilje bare ha nominert filmer med høye besøkstall, med formål om å illustrere problemet.

I dag sendte Amanda-komiteen ut en pressemelding der de melder at denne regelen nå er fjernet.

– Kriteriene for de ulike priskategoriene fjernes fra reglementet, da komiteen setter sin lit til at en representativ storjury vil kunne vurdere på best mulig måte årets filmer opp mot hverandre innen de ulike kategoriene, skriver Amandakomiteen i meldingen.

Ny jurysammensetning

Amanda-prisen har også fått kritikk for juryens sammensetning, blant annet av produsent Nina Maria Barbosa Blad og forfatter Hans Petter Blad, som i et innlegg på Rushprint har kritisert juryordningen for skeiv kjønnsbalanse. Komitéen har derfor vedtatt at det skal opprettes en representativ og kjønnsbalansert storjury på totalt 15 personer. Denne erstatter fire av dagens juryer.

– Denne juryen vil bedømme alle kinofilmkategoriene, samt Beste dokumentar og kortfilm. Det vil ikke utnevnes en juryleder, juryens arbeid koordineres av Amandakomiteens sekretær. Jurymedlemmer vil som tidligere bli oppnevnt etter forslag fra de ulike organisasjonene, heter det i pressemeldingen.