Apt vant Cyber-sølv for «Hands On Challenge»

Cannes; Reklamenorge har vunnet sin andre pris i Cannes Lions, «Hands On Challenge» for Volkswagen Golf, utviklet av Apt. Det ble delt ut tre Grand Prix i Cyber Lions: Prismagneten «The Best Job in The World», Batman-kampanjen «Why So Serious?» og Fiats «Eco-Drive».

6035 eabb9 original

I februar hadde Apt og Volkswagen premiere på en virtuell «hands-on»-konkurranse, der det gjaldt å holde hånden på musen lengst mulig (og dermed den virtuelle bilen). Gjennom to omganger inviterte «Hands On Challenge» først deltagere til å kvalifisere seg for en reklamefinale, som deretter tester utholdenheten til de ivrigste deltakerne i en konkurranse som strekte seg over 14 dager.

Da kreativtforum.no snakket med jurymedlem Mathias Friis fra MediaFront onsdag formiddag, sa han at jobben var populær i juryen, og lett kunne ha vunnet en enda gjevere pris dersom kampanjen hadde blitt fulgt opp i flere flater og plattformer.

Tredje GP til «The Best Job in The World».
«The Best Job in The World», av det lille og til nå ukjente byrået CumminsNitro Brisbane, vant sin tredje Grand Prix, etter å ha gølvet konkurrentene i både DM og Promo-kategoriene. Denne gangen måtte de finne seg i å dele æren med to andre kampanjer: «Eco-Drive» for Fiat, der byåret AKQA London har utviklet programvare som forteller deg hva slags sjåfør du er og tipser om hvordan du kan bruke mindre bensin. Sist, men definitivt ikke minst: «Why So Serious» for Batman-filmen «The Dark Knight», et 18 måneder langt, verdensomspennende «alternative reality game» (ARG), der spillere ble engasjert i en rekke mini-spill, gåter, et vell av spesialsydde nettsteder, en fiktiv men høyst engasjerende valgkampanje (Harvey Dent), møtepunkter og liknende, hvor tusenvis av folk over hele kloden samarbeidet seg fram til løsningen.

Juryen var særlig imponert over hvordan en forholdsvis pengelens annonsør som Tourism Queensland forvandlet en enslig jobbannonse til en verdensommspennende gladnyhet, mye takket være YouTube.
– Den digitale virkeligheten bandt det hele sammen, det er virkelig en bra måte å utnytte et minimalt budsjett og likevel nå verden rundt. De brukte rett og slett mediet for det det er verdt.

Peker framover.
Hva gjelder Fiat-jobben mente juryen at den viste vei til hvordan byråer er nødt til å begynne å tenke.
– De har gått så langt som å designe en elegant programvare der du ved hjelp av en USB-pinne kan lagre all informasjon om din egen kjørestil, og så få analysert den på datamaskinen. Dette viser at innovasjon er uhyre viktig.

Om «Why So Serious?» sa de blant annet dette:
– Et alternativt reality-spill kan bare eksistere på internett. Dette er et område som kommer til å bli stadig mer interessant for markedsførere, og det utvikler seg stadig. Her snakker vi om et engasjementsnivå som er uovertruffent, hvor annonsøren interagerer med publikum. Det er komplekst og samtidig usedvanlig effektivt. Dette kan mange kunder ta lærdom av. Når folk markedsfører film ender de gjerne opp med en artig nettside, og ikke stort mer. Her har de skapt en langvarig og fullendt fortelling.

De to andre norske jobbene som gikk videre til Cyber-finalen, men som ikke gikk videre var «Villa – This Calls for a Celebration» for Villa og Ringnes, laget av McCann og «Recycled Mail» for Fretex av Kitchen.

Det var sendt inn 33 norske internettjobber i kategorien, mot 31 i fjor.

2eb7f3a0-0e61-4db0-bcd4-9ef69a3860ca.xls