Æresprisen til Monika Augustsson

Den aller høyeste utmerkelsen en norsk reklameutøver kan motta gikk i år til Monika Augustsson, strategisk leder i POL. Tradisjonen tro ble Kreativt Forums Ærespris delt ut helt på tampen av Gullblyanten fredag kveld.

92417 90116 original
Foto: Tor Lie
92418 9321c original
Monika Augustsson etter å ha mottatt Kreativt Forums Ærespris. Foto: Tor Lie
92448 54ad4 original
Foto: Stine Østby

Monika Augustsson begynte i reklamebransjen allerede i 1992 som konsulent i Leo Burnett, hvor hun jobbet i seks år. Siden gikk ferden videre til Virtual Garden, og dernest til McCann Oslo, hvor hun ble daglig leder og begynte samarbeidet med kreatørteamet Janne Brenda Lysø og Stian Johansen.

Da de to ville videre til TRY, nektet de å gi slipp på Monika, så hun måtte bli med. Og etter fem år som konsulent og rådgiver i Øvre Slottsgate, gikk hun ut og startet nr. 2-byrået POL sammen med nettopp Stian og Janne, samt Ole Jakob Bøe Skattum, Petter Bryde og Thorbjørn Ruud.

Hun har også drevet med styre og stell i Kreativt Forum, blant annet som Jurypresident i Gullblyanten i 2010.

– Herregud så fortjent!

De to sistnevnte vant Æresprisen i 2012, og det var dermed deres tur til å dele ut det eksklusive trofeet etter ha lest opp Æresprisjuryens begrunnelse:

– Noe av det viktigste man trenger for å lykkes som kreatør, er å ha andre kreative folk rundt seg. Ingen er best alene.

– Og noe av de viktigste man trenger for å lykkes som byrå, er å innse at kreatører ikke har enerett på å tenke kreativt. Et byrå må ha en kreativ kultur. Ikke bare en kreativ avdeling.

– Årets ærespris deles altså ikke ut til en tradisjonell kreatør. Men likevel en som har bidratt til, og brenner for kreativitet og nytenkning. Det er en person som har vunnet tre gullfisker, og gull i de aller fleste internasjonale konkurranser. Bare for to år siden, var personen med på å vinne fire løver i Cannes. På de siste fem årene har vedkommende kommet opp på denne Gullblyant-scenen og hentet (smak litt på dette) en grand prix 11 gull, fem sølv og seks bronse.

– God kreativitet følger i hennes fotspor. Det kan man også se på byråene hun har jobbet i. Hun har jobbet i fem ulike byråer, og alle har vært kreativt på topp, akkurat når hun var der. Leo Burnett. Virtual Garden. McCann. TRY og POL.

– Hun har tatt livet av Doffen, lansert Sørlandschips, delt suite med George Clooney og fått deg til å bruke Vipps daglig. Hun har reist hjem til jul for NSB og startet sitt eget reklamebyrå. Doffen har daua, men Monika Augustsson lever!

– Herregud så fortjent!

– Gratulerer Monika!

***

I juryen som tildeler prisen sitter til enhver tid de siste syv års æresprisvinnere. I årets jury var:

Petter Bryde og Thorbjørn Ruud (2012)
Kjetil Wold (2013)
Eivind Moe (2014)
Egil Pay og Lars Joachim Grimstad (2015)
Stig Bjølbakk (2016)
Karin Lund og Øystein Halvorsen (2017)
Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre (2018)