Æresprisen til Pay og Grimstad

De mangeårige makkerne Lars Joachim Grimstad og Egil Pay mottok Kreativt Forums Ærespris, Gullblyanten fredag kveld.

57490 f0237 original
57493 ea7bd original
57496 b0c17 original
57499 72ff5 original
Reklameveteran Ingebrigt Steen Jensen (t.h.) delte ut Kreativt Forums Ærespris, Gullblyanten, til Egil Pay (t.v.) og Lars Joachim Grimstad. Foto. Tor Lie
57502 8a62c original

Gullblyanten ble delt ut første gang for 25 år siden. Dengang var JBR mestvinnende, og byråets reklamefaglige leder Ingebrigt Steen Jensen vant samtidig Kreativt Forums Ærespris, Gullblyanten. Fredag kveld sto han på scenen for å dele ut samme pris til Lars Joachim Grimstad og Egil Pay, som har jobbet sammen i team siden 1999, og ble ført sammen av nettopp Jensen, som da hadde startet opp Dinamo. Pay og Grimstad har jobbet i TRY/Apt siden mai 2007.

Her følger reklameveteranens begrunnelse.

«Vinneren av Æresprisen – ja, for det er én vinner i år – burde kanskje fått prisen for flere år siden. Sånn er det alltid. Kandidatene til norsk reklamebransjes høyeste utmerkelse vil alltid være mennesker som har prestert over lang tid. De kunne alltid fått den før.

Hva kjennetegner en vinner av Gullblyantens Ærespris? Altså ikke bare årets vinner, men sannsynligvis nesten alle dem som har vunnet den før?

De har elsket jobben sin. Uten en sann lidenskap for faget, for kundene og for mottakerne, er det umulig å lage reklame som står ut og står igjen.

Årets vinner jukser sannsynligvis i Ludo mot barna sine for å vinne.

De har vært ambisiøse. Folk som ikke elsker å vinne, vinner veldig sjelden. En sterk indre drive, vilje til å bli best og energi til å legge ned det som må til, kjennetegner alle vinnere – med mulig unntak av noen Lotto-millionærer.

De har hatt et sterkt konkurranseinstinkt. Årets vinner har det. Årets vinner jukser sannsynligvis i Ludo mot barna sine for å vinne. Vinneren vil ikke bare vinne reklamepriser, men vinne i quizzer, tippekonkurranser og dataspill. Årets vinner går over lik for å vinne 5 euro i en golfturnering.

Årets vinner har i likhet med sine forgjengere skapt reklamejobber som vil stå igjen og huskes lenge. Sprengt grenser, sett nye vinkler, gjort det vanskelig for seg selv.

Sist, men ikke minst. Årets vinner har evnet å kombinere faglig ambisjoner, konkurranseinstinkt og vinnervilje, med en generøs holdning til andre. Vinneren har delt på æren og på kunnskapene underveis. Vist interesse for andre mennesker, både for kolleger, konkurrenter og kunder. Lyttet, lært og lært bort.

Da har sikkert salen for lengst forstått hvem som nå skal få Gullblyantens Ærespris for 2014. Vinneren er en duo, selvfølgelig. Jeg skulle bare forvirre litt, og gi vinnerne den nødvendige uro. Er det ikke oss likevel, siden det bare er én? Det er bare én. En duo. Et radarpar. Knoll og Tott. For ikke på si Snipp og Snapp.

Så gi dem applausen de fortjener. Det betyr stående ovasjoner – for Egil Pay og Lars Joachim Grimstad.»

Pris for lang og tro tjeneste

I anledning Gullblyantens 25-årsdag ble det også opprettet en særskilt utmerkelse: Gullblyantens spesialpris for lang og tro tjeneste. Denne gikk til Kreativt Forums Annebeth Johansen, som har vært utdeler av priser og klemmer på Gullblyanten i 25 år.