Både Og 30 år del VI: Så Mye Fantastisk Bra radio

I anledning at det er 30 år siden produksjonsselskapet BådeOg ble startet, gir vi litt ekstra oppmerksomhet til noen utvalgte team, kreatører og kunder som har utmerket seg på radio i denne perioden. Denne gangen handler det om et kreativt firkløver i SMFB.

Smfbbådeog
Hans Martin Rønneseth, André Koot, Alexander Gjersøe og Hans Magne Ekre. Arkivfoto: Line Slotnæs (2014)

Helt siden de møttes på Westerdals på begynnelsen av 2000-tallet – og lenge før heder og ære i Cannes og Gullblyanten – har radio spilt en viktig rolle for Alexander Gjersøe, Hans Magne Ekre, André Koot og Hans Martin Rønneseth i SMFB.

– Jeg husker Stig og Stein kom kjørende til Westerdals med et komplett studio i en trailer. Det gjorde kjempeinntrykk, og vi fikk en helproff produksjon av en ikke veldig god idé, ler Alexander.

Den gangen var han og Hans Magne i en kreativ trio sammen med André, som senere fikk med seg Hans Martin som makker når de skulle ut i bransjen og måtte dele seg opp i mer tradisjonelle team.

– Noe av det som gjorde radio interessant helt fra starten av, var muligheten for å teste ut idéer og forske i studio, og få det produsert på en måte som lignet ferdige jobber, sier André. – Vi hadde mye radio i elevmappa vår, ja, når vi skulle ut å søke jobb hos byråene, skyter Hans Magne inn. Han og Alexander fikk napp hos BBDO i 2004, mens de to andre gikk til Schnel&Melnychuck.

Starstruck i studio

– Første briefen vi fikk var faktisk en radiobrief, for Netcom. To dager etter satt vi litt starstruck i studio med Trond Fausa og Ane Dahl Torp, minnes Alexander om overgangen til BBDO. Noen år senere skulle de fire samles i det som var i ferd med å bli SMFB, men først; Stig og Steins Kreativt Mesterskap i radioreklame.

– Ja, spottene for Guinness rekordbok og Trygg Trafikk var begge KM-jobber. Vi vant hvert vårt gull i Cannes med hvert vårt byrå, og vi dro ned til festivalen for å ta i mot. Dette var tidlig i uken, før de norske byråene hadde reist ned, så det var stort sett oss fire og Harald i KF som surret rundt i byen, forteller Alexander.

Spotten for Guinness klokket inn på rekordkorte 0,9 sekunder og hadde Bjarte Arneson i registolen og Odd Magnus Williamson bak mikrofonen. Spotten fikk senere også Grand Prix i Eurobest.

Guinness rekordbok

Guinnesrekordbok009.mp3
Last ned

Trygg Trafikk «Bilvrak»

Trygg-trafikk__bilvrak.mp3
Last ned

Etter «gjenforeningen» i SMFB var det flere store radiokunder å bryne seg på. Særlig Tele2 og RiksTV hadde kampanjer som gjorde at de fire stadig befant seg i et radiostudio på opptak, for anledningen hos Sagveien Resort:

Tele2 «Fotballbanen»

Tele2_fotballbanen_017.mp3
Last ned

Tele2 «Rulletrapp»

Tele2_rulletrapp.wav_020.mp3
Last ned

RiksTV «Barne TV»

Rikstv_barnetv_v5_039_converted.mp3
Last ned

RiksTV «Fotballkamp»

Rikstv_fotballkamp_ver5_039_converted.mp3
Last ned

– Spottene for Ultra med oppskriftene til den ikke alltid fristende gourmetkokken hadde vi neppe fått lov til å lage i dag:

Ultra «Laksefilet»

Ultra_laksefilet_24s.mp3
Last ned

Ultra «Svinekam»

Ultra_svinekam_24s.mp3
Last ned

Flere idéer som sannsynligvis ikke hadde sett dagens lys i 2020, er disse fra tele-utfordreren Nutel som tenkte så annerledes og nytt at de ville gjøre det samme på radio.

– Det er nokså subversivt og smakløst, som jo også var litt av poenget, husker André.

Nutel «Assmonster»

04-assmonster.mp3
Last ned

Nutel «Rocket for your back»

05-rocket-for-your-back.mp3
Last ned

– En KM-jobb jeg husker godt – det var vel sist gang jeg satt i studio i mange timer og virkelig pirket med lyden – er «Kongens tale» for Maarud, forteller Alexander. Spotten vant da også Årets håndverk i Gullmikken, og ble shortlistet i Cannes Lions.

Maarud «Kongens tale»

C249295ef8adf7e861f362a9d02ce4bb.mp3
Last ned

– Hvordan gode radioidéer dukker opp, kan være så forskjellig. Jeg våknet en natt og hadde drømt et radiokonsept for Peppes som jeg SMS-et til Hans Magne, forteller Alexander. – Neste dag hadde jeg helt glemt det, men idéen om radiojinglene ble hentet frem igjen og senere stuntet i studio med John Brungot:

Peppes «Fra hytta»

Peppes_jingle_frahytta_034.mp3
Last ned

Peppes «Fotball TV»

Peppes_jingle_fotballtv_034.mp3
Last ned

– En radiokampanje som fortsatt står seg godt, er spottene for Trygg trafikk som ble produsert hos Verdens Sterkeste Mann, minnes André. Spottene dramatiserer at det å snakke i mobilen mens man kjører bil kan gjøre dine siste ord til mindre velformulerte enn man kanskje håper på.

Trygg Trafikk «Han er tjukk»

4637-han-er-kjukk.mp3
Last ned

Trygg Trafikk «Koldtbord»

4637-koldtbord.mp3
Last ned

Trygg Trafikk «Ulv og jerv»

4637-ulv-jerv.mp3
Last ned

– Å samle inn penger over telefonen kan være en prøvelse, uansett hvor god saken er. Det viser denne spotten for Flyktningehjelpen, også den produsert av VSM

Flyktningehjelpen «Telefonsalg»

Flyktningehjelpen_telefonsalg.mp3
Last ned

En dag det virkelig gjelder å kjøre forsiktig, er lille julaften. For å minne lytterne på å ta det pent i trafikken og unne seg en pause på Circle K, ble det denne dagen i 2017 produsert en rekke radiospotter som ble sendt live i reklamebolken. Spottene fulgte en spent mor i Skien som ventet på datteren som kjørte hjem til jul fra Stavanger.

Circle K «Hjem til jul»

Ck1150_ny.mp3
Last ned