Bent Hamer vant filmkritikerprisen for tredje gang

Under dagens utdeling av Filmkritikerprisen ble det annonsert at «O'Horten» og Bent Hamer stakk av gårde med prisen for det Norsk filmkritikerlag mener er fjorårets beste film.



Filmkritikerprisen 2008 for fjorårets beste norske langfilm gikk til «O’Horten», regissert av Bent Hamer. Prisen, en litografi av den kjente Svalbard-kunstneren Olaf Storø, ble i dag overrakt vinneren av Norsk filmkritikerlags leder Øyvor Dalan Vik. Prisen er kåret etter en avstemning blant medlemmene i Norsk filmkritikerlag.

I juryens begrunnelse het det:

«Årets vinner er en regissør vi har satt pris på før. Det er en regissør som fra han – for det er, kanskje ikke overraskende, en han – presenterte sin første film på kinolerretet demonstrerte en særegen og personlig stemme, og et underfundig filmunivers som stadig grenser til det mildt absurde og det melankolske iblandet en sorgmunter komikk, og med et uslåelig blikk for små, men betydningsfulle detaljer. Visuelt arbeider han oftest i den duse enden av skalaen, men med en tydelig strengt planlagt billedkomposisjon som har sin egen signatur, og som hans fotograf John Christian Rosenlund må få sin del av æren for. Sitt univers befolker han oftest med odde figurer, i mer enn en forstand litt ensomme personer, som allikevel er høyst gjenkjennelige i sin dype menneskelighet og i sin søken etter en eller annen form for fellesskap».

Filmkritikerprisen deles i år ut for 44. gang og skriver i år historie da det er første gang prisen gis til en person for tredje gang.