«Blind» er første kinofilm med synstolke-app

Det er utviklet en app til Eskil Vogts debutfilm som gjør at filmen kan synstolkes på kino

43507 b4403 original
Foto/Copyright: Kimm Saatvedt/Motlys

«Fritt vilt», «Kon Tiki», «Knerten gifter seg» og «Kongen av Bastøy» er noen av et 40-talls norske filmer som de siste årene har blitt synstolket, slik at blinde og svaksynte kan følge med på handlingen.

Synstolkningen har vært tilgjengelig når filmene har kommet på DVD eller Blu-ray. Men til filmen «Blind» er det nå utviklet en app som gjør at filmen kan synstolkes på kino. Med ørepropper koblet til smarttelefon/nettbrett kan du få synstolket filmen.

– Vi er veldig glad for at Motlys som har produsert «Blind» har prioritert å få synstolket filmen. Det gjør at jeg, og andre blinde og svaksynte, vil få en filmopplevelse på linje med seende. Jeg har vært på mange filmer uten synstolking, men når jeg snakker med kona mi i etterkant, skjønner jeg at jeg har sett en helt annen film enn henne, sier seksjonsleder i Norges Blindeforbund, Sverre Fuglerud.

Eskil Vogt, Foto/Copyright: Magnus Roald Strand / Motlys / Norsk Filmdistribusjon

Når en film synstolkes, er det en stemme som beskriver det som hender i filmen. For eksempel at en person kler seg naken eller at noen blir truet med en kniv. Beskrivelsene er nøytrale og er tilpasset slik at stemmen ikke kommer over dialogen i filmen.

Regissøren av «Blind», Eskil Vogt mener alle filmer bør synstolkes.

– I løpet av arbeidet med filmen «Blind» var jeg så heldig å få treffe veldig ulike mennesker som hadde det til felles at de var sterkt synshemmede. En av mange ting jeg lærte i den prosessen var at overraskende mange blinde hadde et sterkt forhold til film. Det ble derfor viktig for oss at denne filmen skulle synstolkes, og ikke bare som et unntak fordi filmen heter «Blind», men fordi alle filmer burde bli gjort tilgjengelig for den store gruppen av synshemmede filmelskere der ute. På lik linje med at alle norske filmer nå tekstes for hørselshemmede, bør også synshemmede ha valget om å se film på kino - der lyden og opplevelsen er sterkest for oss alle, sier Vogt.

Filmen har premiere over hele landet førstkommende fredag, 28. februar.