Brukte pandemien til å skrive rockebok fra den franske riviera

Heimlich-regissør Geir Hørnes brukte pandemien til å skrive bok om Villa Nellcote på den franske riviera, The Rolling Stones og innspillingen av «Exile On Main St.».

1 Skjermbilde 2021 10 27 kl 22 51 09

– Det skjer litt mye om dagen. Bestillingene hoper seg opp!, ler Geir Hørnes, som denne uka begynner lanseringen av «The Curious Chronicles of Villa Nellcote», en praktbok om den franske rockevillaen der the Rolling Stones spilte inn mesterverket «Exile on Main St.» i 1971. Et galleri i Paris har allerede bestilt en pall av boken til en utstilling i den franske hovedstaden.

– Nellcote hadde ikke vært kjent hadde det ikke vært for the Rolling Stones. I dag er villaen like hellig for Stones-fans som Abbey Road er det for Beatles-fans, forteller Hørnes.

Daglig kommer fans til porten for å ta bilder og poste det online som en greie å krysse av på gjøre-før-jeg-dør-listen. Og det stopper ikke der: En amerikansk restaurant har løftet dekorasjonene sine fra villaens interiør. En hipp svensk parfyme er kuratert for å lukte som villaens hage. Hva er det med Villa Nellcote?

Frihetsgudinnen, Titanic og nazi-kollaboratører

Nellcote er en slottslignende residens som ligger ved Middelhavet.

– Huset er litt som «Downton Abbey», et fasjonabelt sted med masse rare skikkelser. Da jeg begynte prosjektet skulle det handle om the Rolling Stones og den bohemaktige plateinnspillingen deres, sier Hørnes.

100
Stones med venner på Villa Nellcote i 1971.
6
Villa Nellcote.
Geir Hørnes forfatter av 22 The Curious Chronicles of Villa Nellcote22
Geir Hørnes med nyforfattet praktbok.

Men historiene som dukket opp underveis om Nellcotes tidligere eiere ville det annerledes.

– Jeg oppdaget at en av de tidligere eierne deltok i prosjekteringen av Frihetsgudinnen. En annen overlevde Titanic-katastrofen. De som leide ut villaen til Stones hadde, i hemmelighet, jobbet både for nazistene og de allierte under andre verdenskrig. Som du sikkert skjønner var dette historier som ikke bare kunne gjemmes bort!

Hørnes fikk tak i unike dagbøker som fortalte om natten i ishavet da Titanic sank.

– Jeg seilte i natt med SS Titanic …, leser Hørnes fra dagboken. – Det hele er ganske vilt!

Fikk takk fra Keith Richards

– Likevel, ingenting kan måle seg med myten om the Rolling Stones på Villa Nellcote i 1971. Om damene, dopet, musikken og kjendisfestene. Over tyve av de som festet og jobbet med Stones på Nellcote har deltatt i boka. Selv Keith Richards sendte en takk mot slutten av arbeidet. Det ble etterhvert et felleskapsprosjekt der førstehåndsvitnene fra plateinnspillingen sendte bilder, dagbøker og nerdete info som ikke var kjent fra før av.

I dag er villaen eid av en russisk oligark, og er en privat residens.

– «The Curious Chronicles of Villa Nellcote» er derfor eneste vei inn i den mytologiske villaen, forteller forfatteren. Praktboka er illustrert med arkitekttegninger, sjeldne dokumenter og mer enn 250 bilder fra private arkiver.

– Forhåpentligvis kommer vi oss snart tilbake til Cannes-festivalen hele gjengen, avslutter Hørnes. – I mellomtiden kan kanskje dette være en påminner om den vakre rivieraen og alle de gærne folka der.

Praktboka er i salg nå på Tronsmo, Big Dipper og www.nellcotechronicles.com