Cannes-vinner med separatutstilling i Oslo

Onsdag åpner utstillingen «Photophobia» av Apichatpong Weerasethakul på Stenersenmuseet. Den thailandske filmkunstneren er snart aktuell med både ny spillefilm og soloutstillinger i Mexico City og London, men først besøker han Oslo.

39245 6c2ce original
Apichatpong Weerasethakul

I Norge er Weerasethakul mest kjent for sine spillefilmer, som har gitt ham en posisjon som en av verdens ledende uavhengige filmskapere. Langt mindre kjent er filmskaperens brede engasjement innen visuell kunst, som nå tar ham til Norge for første gang. Over de siste 15 årene har han laget arbeider for anerkjente gallerier verden over. I fjor stilte han ut ved dOKUMENTA (13) i Kassel og i år ved Sharjah-biennalen. 9. oktober møter han publikum til utstillingsåpning og kunstnersamtale på Stenersenmuseet.

«Photophobia» demonstrerer Weerasethakuls allsidige kunstnerskap, med videoinstallasjoner, filmskisser, trykk og fotografier. De som har sett filmene hans vil likevel kunne gjenkjenne Weerasethakuls særegne stil, en lek med lys og skygger, drøm og virkelighet. Til utstillingen har kunstneren invitert inn tegneserieskaperne Chris Ware, Freddy Nadolny og Daen Sudsakhon med arbeider som speiler Weerasethakuls egen inspirasjon.

En rekke av Weerasethakuls filmer vises under årets Film fra Sør-festival 10.-20. oktober, blant annet «Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives», filmen som vant Gullpalmen i Cannes i 2010. I år kan festivalen også by på en rekke forelesninger og artist talks med filmkunstneren.