– Det er overraskende vanskelig å vinne et diplom i Gullblyanten

I kveld blir landets aller beste arbeider innen kreativ kommersiell kommunikasjon hyllet i en fullstappet festsal på Clarion Hotel The Hub. Ifølge jurypresidentene, Anders Holm og Sebastian Prestø, har juryeringen «gått som en drøm», selv om noen utfordringer består.

96198 129ea original
Sebastian Prestø og Anders Holm. Foto: Tor Lie

I kveld feires Gullbyanten 2019 på Clarion Hotel The Hub, etter en lang og grundig prosess med innsending, kategorisering og juryering av rundt 500 arbeider. Morgenstern-teamet Anders Holm og Sebastian Prestø har hatt jurypresident-tjeneste i år, noe de synes har gått glatt, stort sett.

– Gullblyanten er utrolig godt organisert, så dette har egentlig vært en drøm. Nytt av året var at omtrent ingen trakk seg fra juryeringen, så det var få kriser. Jurylederne var proffe, og folk oppførte seg pent og hovedsakelig utaktisk, forteller de.

Hva kan dere si om reklameåret 2019 etter å ha juryert Gullblyanten?

– Hver år tenker alle «dette var jo ikke all verdens til år», men så begynner man på juryere og perle etter perle dukker opp. Tenker vel at det er et år litt på det jevne. Uten de helt ekstreme høydepunktene kanskje, men jevnt over mye å være stolt av.

– Endringer fører til nye utfordringer!

Jurypresidentene justerte litt på kategoriene i år, blant annet ved å fjerne promo-ordet i Promo & aktivering, og ved å tvinge folk til å velge mellom Onlinefilm og Film.

– Vi endret litt her og der for å løse åpenbare problemer fra i fjor. For eksempel at alle sendte inn samme film i Film og Online film. Men så ser man at endringene fører til nye utfordringer! Vi vet ikke hvordan det går før man har fått inn alle bidragene. Da ser man hvor kategoriene har vært for uklare. Å fjerne Promo-ordet hjalp kanskje litt, men det er fortsatt litt vrient å forstå hva Aktivering er. Stunt-toppen er kanskje nådd for lengst, og til sosiale medier lages det stort sett film. Masse man bør se på til neste år. I tillegg er det noen kategorier som blir litt for små, som for eksempel Produkter/tjenester

Gullblyanten er kjent som en streng konkurranse, og de siste årene har omtrent 15 prosent av innsendte arbeider blitt premiert. Hvordan gikk det med dere, og var det ofte utfordrende «å sette kutten»?

– Lurer på om ikke det ble 15 prosent i år også! Vi var påpasselige med å holde litt igjen, men det er ikke lett. Alle har lyst til å være rause, og det er brutalt når man ser hvor mye bra som ikke får uttelling. Når man setter kutten har man bare en liste med poeng å forholde seg til. Som regel gir det seg selv hvor den bør settes. Det er overraskende vanskelig å vinne et diplom i Gullblyanten.

Neste år er det Caroline Riis og Eirik Sørensen i TRY som tar over som jurypresidenter.

Dette skjer i kveld

Prisutdeling foregår på Clarion Hotel The Hub, hvor det hele begynner klokken 17.00. Kveldens konferansierer er drevne Per Kristian Voss Halvorsen (ANTI) og Alexander Gjersøe (SMFB) som gjør jobben for femte gang, mens det blir musikalsk innslag fra den fremadstormende rapperen Larsiveli.

Larsiveli trår til enda en gang samme kveld under nachspielet som arrangeres i kjelleretasjen på Youngs på Youngstorget. Da får han med seg gangsterrapperen Doni Mula på scenen.

DJ-en under etterfesten er ingen ringere enn Margaret Berger.