DOGA leter etter Norges beste arkitektur- og designprosjekter

Nå kan du igjen søke DOGA-merket for design og arkitektur – landets mest høythengende anerkjennelse av design og arkitektur som skaper verdi for miljø, samfunn og økonomi. Årets søknadsfrist er 6. september kl 13.

DOGA merket juryleder Hedda Foss Lilleng Foto Hakon Borg 72dpi 30
Påtroppende juryleder Hedda Foss Lilleng i samtale under årets utdeling av DOGA-merke. Foto: Håkon Borg / Magpie

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

Hedda Foss Lilleng, som til daglig jobber som Managing Director hos Snøhetta Design, er ny juryleder for DOGA-merket for design og arkitektur. Hun kjenner allerede arbeidet rundt DOGA-merket inngående som juryens fagekspert på designledelse. I år tar hun et steg fram, og avløser Behnam Farazollahi etter hans mangeårige innsats som juryleder.

Hedda er opptatt av å se potensielle mottakere av DOGA-merket i kontekst av samfunnet og verden slik den er i dag.

– Jeg vil gjerne se tankegods som er skjerpende, og får oss til å reflektere over hvor vi er, hvem vi er, hva vi gjør og hvorfor vi gjør det.

– Utover søkere som gir solide svar på en problemstilling, fascineres jeg av de som stiller kloke spørsmål. De som søker med prosjekter som tørr å utfordre oss. Søknader som spør «hvorfor ikke?», forklarer hun.

– Og så vi må hedre prosjekter som er regenerative. Vi trenger å vise at de finnes, og at de funker!

Wesselkvartalet Foto nispe mac comx
Wesselkvartalet i Asker har ifølge juryen åpnet opp kvartalet for besøkende og reisende på en sympatisk måte. Prosjektet mottok DOGA-merket for design og arkitektur tidligere i år. Foto: nispe@mac.com

Gjenopprette og gi tilbake

Fra sitt daglige virke i Snøhetta planlegger hun å ta med seg inn i juryarbeidet visjonen om å bruke arkitektur og design som verktøy for å skape positiv endring i verden. Bærekraft er vel og bra, men det er ikke lenger nok, mener DOGA-merkets juryleder.

– Bærekraft og regenerativitet er jo nært beslektet, men i stedet for å si seg fornøyd med å minimere skade, har regenerativ tenkning en proaktiv tilnærming. Den tar sikte på å gjenopprette eller gi noe til bake.

VILL OPP kubbegulv Foto VILL OPP
Kubbegulvet fra VILL-kollektivet i Bergen er laget av avkapp fra nybygg og avfall fra rivingsprosjekter. Prosjektet mottok DOGA-merket for design og arkitektur tidligere i år. Foto: VILL OPP

Samskapende tverrfaglighet

Verdien av tverrfaglighet er også noe hun ønsker å fremheve spesielt.

– I jurydialogen i fjor så vi eksempler på prosjekter der det var helt tydelig at oppdragsgiver, kunde, designere og arkitekter hadde jobbet tett sammen både med å definere prosjektets egentlige problemstilling og å skape løsninger.

– Vi har stor påvirkningskraft

Bærekraftperspektivet er åpenbart, og helt grunnleggende, for mottakere av DOGA-merket, mener hun. Hun håper at vi er ferdig med å bruke bærekraft som et punkt på lista man må tikke av.

Som innovatører og frontløpere har design- og arkitekturmiljøene stor kraft til å påvirke. Dermed påligger det juryen et spesielt ansvar til å fremheve de riktige prosjektene som kan fungere som forbilder for en hel sektor.

– Jeg håper juryene vil ha dialog om hvordan vi som kreative og nytenkende fagmiljøer påvirker samfunnet og verden vi lever i. Vi må skape løsninger som ikke bare opprettholder, men fornyer og revitaliserer, og spiller på lag med naturens intelligens, for å oppnå banebrytende løsninger.

Om DOGA-merket

DOGA-merket hedrer samarbeid, tverrfaglighet, gode prosesser og fremragende håndverk. Vinnerprosjektene viser vellykket bruk av design og arkitektur for nytenkende løsninger som har positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

Søknadsskjemaet for DOGA-merket er åpent, med frist 6. september 2023 kl. 13. Du finner det her.

Student og nyetablerte designere og arkitekter kan søke DOGA-merket nykommer.