Én dag i livet til fem fjorten år gamle jenter

I forbindelse med kvinnedagen 8. mars har Plan lansert dokumentarfilmen «En dag», som skildrer fem fjorten år gamle jenter som lever i den sårbare perioden mellom barndom og drømmen om å bli voksen.

Plan

Fjorten år gamle Liza flyktet fra Ukraina den første dagen krigen brøt ut. Hun har ikke vært tilbake siden. Liza bor nå på Jæren sammen med sin mor, og lengter etter å få dra tilbake. Halvparten av vennene hennes er også på flukt og halvparten er igjen i Ukraina. Det å gå gjennom en så dramatisk endring i livet, har stor innvirkning på en tenåringsjente. Som 14-åring står man midt mellom barndommen og voksenlivet. Det innebærer endringer som kan være vanskelige nok i seg selv, men som blir langt mer dramatisk som flyktning fra et land i krig.

I samarbeid med den anerkjente regissøren Geir Fredriksen, har Plan Norge laget filmen «En dag», en gripende dokumentarfilm som skildrer den sårbare tiden som fjortenåring. I filmen følger vi fem fjorten år gamle jenter fra ulike deler av verden, og Liza er en av dem. Noen av jentene opplever en bekymringsløs barndom, mens andre står overfor voksenlivets ansvar og utfordringer. Likevel er drømmen om fremtiden og jakten på sin plass i verden noe som preger dem alle.

– Dette er en film som setter dype spor og berører, og har allerede har rukket å vinne flere prestisjefulle priser. Filmen setter søkelys på en viktig gruppe som sjeldent blir hørt, nemlig tenåringsjenter. Fra ung alder møter disse jentene utfordringer som begrenser deres muligheter og frihet, sier Anette von Osten, Communications Advisor i Plan International Norway.

Se «En dag» her.