En million kroner til norsk film i Göteborg

«Før snøen faller» og regissør Hisham Zaman fikk prisen på en million kroner for beste nordiske film under Dragon Awards-utdelingen på Göteborg International Film Festival lørdag kveld.

22136 94e5b original
Prissummen på en million svenske kroner gjør Dragon Award til en av verdens største filmpriser. Dette er andre året på rad at en norsk film mottar denne prisen for beste nordiske film, etter at Arild Andresens «Kompani Orheim» tok med seg millionen til Norge i fjor.

Juryens motivering
. – The Dragon Award for Best Nordic Film går til en film med en original og ærlig visjon som ser forbi klisjeene. Gjennom en eksepsjonelt god rollebesetning og presist og levende foto forteller regissøren en historie som avslører tradisjonens og kulturens påvirkning, og det faktum at dette kan overvinnes gjennom naiv, ekte kjærlighet. Vinneren er «Før snøen faller», sa juryen i sin uttalelse.

Juryen ble ledet av den iranske filmskaperen Samira Makhmalbaf. Øvrige jurymedlemmer var Manuel Alberto Claro, Thor Sigurjonsson, Andrea Östlund, Timo Malmi og Christin Berg.

– Det må finnes en Gud eller to. Dette er en fantastisk start for «Før snøen faller» før Hisham og vi nå tar filmen med på turne som starter i Bodø fredag 7. februar. Dette var utrolig fint for oss på alle måter og vi gleder oss til å vise filmen for hele Norge, sier produsent Stein B Kvae i Paradox.

Det var regissør Hisham Zaman som mottok prisen i Göteborg på vegne av filmen.

Om filmen. «Før snøen faller» er Hisham Zamans spillefilmdebut, etter de prisbelønte kortfilmene «Bawke» (2005) og novellefilmen «Vinterland» (2007). Filmen er en utradisjonell roadmovie om familie, kjærlighet, verdighet og ære. Siyar er eldste mann i familien. Da hans søster rømmer fra sitt eget bryllup, får han ansvaret for å finne henne og gjenopprette familiens rykte.