Engasjert styreleder

Etter uttallige nyhetsoppslag rundt situasjonen i Kongo den siste tiden, samt en sterk opplevelse etter filmen «Hotel Rwanda», bestemte Kristian Bye seg for å gjøre noe.

10013 4db38 original

Engasjementet til styreleder i Kreativt Forum, Kristian Bye, strekker seg langt utover den kommersielle kommunikasjonens grenser. Nå har han på eget initiativ invitert «Hotel Rwanda»-helten Paul Rusesabagina til Norge for å sette søkelys på situasjonen i Kongo.
– Sist jeg ble like opprørt av grusomme konflikter i denne regionen, viste det seg å være 10 år for sent. Konfliktlinjene i Kongo har nær sammenheng med hendelsene i Rwanda for 14 år siden, og befolkningens hjelpeløshet og FNs manglende handlingskraft er farlig likt. Idèen var ganske enkelt å vekke økt oppmerksomhet og engasjement for Kongo ved å få vist «Hotel Rwanda» igjen, med en personlig innledning og appell fra hovedpersonen i historien selv, Paul Rusesabagina. Håpet var få dette vist samtidig på NRK og TV2 i perioden rundt Nobels Fredsprisutdeling i Oslo, forteller Bye.

Ekte helt Paul Rusesabagina reddet over 1200 mennesker under folkemordet i Rwanda i 1994. Hans organisasjon The Hotel Rwanda Rusesabagina Foundation reagrete umiddelbart positivt på ideen om at han skulle komme til Norge, og det ble raskt avklart at han hadde anledning. Jan Egeland ved ved Norges Utenrikspolitiske Institutt, NUPI, reagerte også svært positivt, og inviterte Rusesabagina til å holde foredrag hos dem.

I tillegg til dette skal han delta på Nobelprisutdeling og -konsert – samt filme en introduksjon til filmen «Hotel Rwanda» som blir vist på NRK1 13. desember. Grunnet visningsrettigheter lot det seg bare gjøre at NRK viser filmen.

Hva håper dere å oppnå med å få vist filmen?
– Filmen «Hotel Rwanda» er basert på en sann historie, og kan vise seg enda sterkere enn nyhetsinnslag for å skape medfølelse og engasjement for en svært utsatt sivilbefolkning i et land preget av nådeløs krig. Idèen om å vise den igjen, plassert i en historisk kontekst av hovedpersonen, vil forhåpentligvis bidra til å påvirke det norske folks engasjement og bidrag til sivilbefolkningen i Øst-Kongo, slik at ignoransen fra verdenssamfunnet ikke får lov til å gjenta seg, sier Kristian Bye.

Bye påpeker også at det er viktig å dra fram de lokale heltene, ikke bare skurkene.
– Vi er så vant til historier fra Afrika som handler om lokale ofre og overgripere, mens det er FN og de vestlige hjelpeorganisasjonene som fremstilles i helterollen. Hotel Rwanda viser hvor viktig det er å høre om og anerkjenne mennesker som risikerer alt for å hjelpe andre og skape en bedre fremtid for landet sitt. Det er helt sikkert blant disse løsningene for varig fred ligger, sier han.

Filmen «Hotel Rwanda» vises førstkommende lørdag klokken 23.30 på NRK1.