Etterlyser resultater og pengestyring

Justisdepartementet strammer inn kravene for videre finansiering av stiftelsen Wayback. Ifølge Fafo har stiftelsen få resultater å vise til, samt kortsiktig milliongjeld.

8197 cd052 original

Overfor Aftenposten sier leder i Wayback, Ole L. Andersen, at de ikke har konkrete tall på hvor mange tidligere innsatte de har hjulpet tilbake til et bedre liv.
– Det som er viktig for oss er kvalitet, ikke kvantitet. Vi kan ikke si hvor mange vi konkret har hjulpet. Det er heller ikke det vesentlige. For oss er det viktigste at de vi hjelper får et godt og seriøst tilbud. Vi ser at dette virker, sier Andersen.

Ifølge forskningsstiftelsen Fafo sliter stiftelsen på en rekke områder, blant annet å etablere en omgangskrets som kan bidra til integrering i samfunnet, arrangere meningsfulle aktiviteter for medlemmene og å innfri forventninger på områdene bolig og arbeid.

Unik fadderordning Forsker Inger Lise Skog Hansen slår imidlertid fast at et av Waybacks viktigste bidrag er likemannsperspektivet.
– At fadderne selv har sittet inne gjør at de mye lettere kommer i posisjon til å snakke med innsatte, fordi de innsatte møter noen som vet hva dette handler om. Det er spesielt, sier Hansen til Aftenposten, og understreker at samtidig som Waybacks fadderrolle er unik, er den også et av organisasjonens sårbare punkter.

Stiftelsen har mottatt nær ti millioner i støtte siden oppstarten i 2002. Nå setter justisdepartementet klare kriterier til målopppnåelse for videre millionstøtte, og Wayback må:

– Øke antallet lønnede faddere til 10 – et mål som ikke ble oppnådd i 2007.
– Øke antallet frivillige faddere.
– Opprette flere avdelinger utenfor Oslo.
– Øke antallet innsatte med fadderordning.

Etter reklamebransjens massive Reklame for Alvor-kampanje på TV, radio og i avis har pågangen av tidligere innsatte som vil bli faddere økt dramatisk, ifølge Andersen.

Les mer om kampanjen her.