Færre juryer får mer å gjøre i Gullblyanten 2022

Både strammer inn og myker opp: Gullblyantens syv juryer blir redusert til fem, mens regelen om at man ikke kan avtjene jurytjeneste to år på rad ikke lenger er absolutt. – Endringene er gjort for å få bedre oversikt og for å bevare en kontinuitet i konkurransen, forteller jurypresidentene Janne Brenda Lysø og Christian Lauritzen i Pol.

Janne Christian
Christian Lauritzen og Janne Brenda Lysø er jurypresidenter i Gullblyanten 2022. Foto: Pol

Gullblyanten kom litt bardus på årets jurypresidenter, kreativ leder i Pol, Janne Brenda Lysø og team-makker Christian Lauritzen. Dette fordi de ble hyret inn i siste liten for å erstatte duoen som egentlig sto for tur: Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen i Mint Creatives. Dermed fikk ikke Lysø og Lauritzen tatt del i det observerende «øveåret» som påtroppende jurypresidenter vanligvis går igjennom.

– Hvert eneste år gjøres det endringer i kategoriene, og dermed får man jo aldri mer enn ett års erfaring med oppsettet. Dette, blandet med at det ikke var noen stor kritikk av kategoriene etter fjorårets Gullblyant, gjør at vi ikke gjør noen endringer i kategoriene i år, forteller de. – Da vil neste års jurypresidenter i det minste få to års erfaring med de samme reglene.

Kutter i juryene

Dermed gjelder forandringene i årets Gullblyanten sammensetningen av selve juryene. Man kutter ned i antall juryer (og følgelig jurymedlemmer) fra syv til fem juryer.

– Juryene får dermed mer å gjøre, men vi beholder hjemmejuryeringen, som man hadde gode erfaringer med i fjor, forteller de. – Men det er viktig denne sammenheng å påpeke at man fortsatt kan hente inn jobber når juryene møtes etter hjemmejuryering og grovsortering, fortsetter Janne.

Færre juryer vil gi jurymedlemmene bedre oversikt på tvers av kategorier, og jurypresidentene har regnet på at det vil være nok tid til fysisk juryering.

– Det er litt brutalt at det blir færre folk som får henvendelse om å sitte i juryene, men samtidig blir det lettere å sette sammen skikkelig gode juryer. Det største sjokket blir kanskje at det er færre fra hvert byrå som får spørsmål om å delta i jury. Men dette blir jo faktisk likt for alle ­– og oppleves kanskje mest dramatisk for de store byrå-kjedene.

Åpner for å la ett jurymedlem sitte to år på rad

Det har vært en absolutt regel i Gullblyanten at alle jurymedlemmene skiftes ut hvert år. Samtidig har det gitt vansker fordi ingen har oversikt over bakgrunnen for avgjørelsene til fjorårets jury.

– Det gjør at vi mister noe kontinuitet og erfaringer. Dermed tenkte det kunne være lurt å i hvert fall åpne for det å ha med ett jurymedlem fra fjorårets jury. Det vil gjøre jobben vår enklere, ettersom vi ikke fikk vært tilstede under juryering i fjor.

Lysø og Lauritzen er i disse dager i sluttfasen med å sette sammen jurykabalen.

– Det er viktig å presisere at endringene ikke gjøres på grunn av mangel på flinke folk i bransjen. Men vi ønsker en jury der alle er proffe, rause og flinke, samt tåler temperatur og det å delta i en diskusjon. Det kommer til å bli en godt sammensatte juryer med god aldersspredning. Det er vanskelig øvelse, fordi det er viktig å ha så mange som mulig representert. Og vi gjør det ikke noe lettere for oss selv ved å kutte to juryer. Men samtidig tror vi dette er smart, ettersom det blir ekstra gjevt å sitte i jury, og vi tror at vi på denne måten gjør det enklere å æres de som æres bør.

Duoen tar ikke lett på oppgaven, da de vet at det alltid er store følelser involvert.

– Det skal være gjevt å være jurymedlem i Gullblyanten, fordi vi skal ha gode diskusjoner og sørge for at de beste jobbene vinner. Og til slutt er det viktig å understreke at når vi ser på Gullblyantens historie så er de skikkelig gode, norske jobbene, som setter Norge på kartet, å finne – uansett hvilke endringer som her gjort i kategorier og juryer.

Gullblyant

Om Gullblyanten 2022

Gullblyanten 2022 foregår 10. mars 2023, og er denne gangen tilbake på Radisson Blu Plaza i Oslo. Tilbake er også programlederne Alexander Gjersøe og Per Kristian Voss Halvorsen fra Ring 2. Innsendelsesfrist for arbeider er 27. januar, og alle reglene finner du her.