Fargerik tidskapsel fra London under den første nedstengingen

Cecilie Maurud Barstads «Vinduet mot bakgården» er 160 sider med tegninger, historier, essay og intervjuer fra livet under nedstengingen i London våren og sommeren 2020, da alt ble snudd opp ned.

Vinduet mot bakgården cover bright green
«Vinduet mot bakgården» er en eksklusiv utgivelse på 700 eksemplarer. Forfattet av Cecilie Maurud Barstad i London. Andre bidragsytere er forfatter Benedicte Meyer Kroneberg og byantropolog og kulturskribent Sondre Sommerfelt.
Vinduet mot bakgården YOGAMANNEN crop

Da verden stoppet opp og vi både i Norge og resten av Europa befant oss i solidarisk husarrest, gjorde illustratør og forfatter Cecilie Maurud Barstad som hun pleier å gjøre, men hjemmefra. Fra balkongen til leiligheten på gamle Arsenal Stadium i London, observerte, studerte og tegnet hun sine naboer. Mens illustratørblikket iakttok naboene, brukte forfatteren i henne forestillingsevnen til å gå videre inn i tankene til dem hun så. Vi har tidligere skrevet om prosjektet da den var i crowdfundingfasen i fjor høst, og nå er altså boka ute.

Resultatet har blitt en lun og fargerik bok preget av både humor og alvor, der Maurud Barstad skildrer stort og smått om hverdagens detaljer. Men også angsten, introspeksjonen og usikkerheten som preget den første tiden under nedstengingen.

– Jeg har skapt én fargepalett for solskinnsdagene, én for kveldslyset og én for dunkle ettermiddager, forteller Maurud Barstad.

Fra digitale tidsøyeblikk til bokform

Maurud Barstads visuelle historier ble først vist i digitale medier som en fortløpende og intuitiv respons på situasjonen under pandemien. 50 historier med illustrasjoner og korttekster ble så samlet til en bok som er utgitt på det nystartede kunstbokforlaget Ansten Press.

Kreativt samarbeidsprosjekt

Produksjonen av «Vinduet mot bakgården» er et samarbeids­prosjekt mellom Cecilie Maurud Barstad og redaktør og designer Nina Ansten. De møttes gjennom studier på Central St. Martins kunstskole i London på slutten av nitti­tallet. Siden har de jobbet sammen på flere prosjekter, og de deler lidenskapen for kunst, tradisjo­nelle trykkmetoder og håndverkstradisjoner innen bokkunsten. Cecilie lærte bokbinderyrket på Wyvern Bindery i London, og Nina har designet utallige kunstbøker for kunstnere, museer og gallerier.

8 Nina Ansten Cecilie Maurud Barstad Foto Charlotte Wiig
Nina Ansten (t.v.) og Cecilie Maurud Barstad. Foto: Charlotte Wiig

Boken er en eksklusiv utgivelse på 700 eksemplarer. Forordet er skrevet av daglig leder i Grafill, Lene Renneflott. Andre bidragsytere er forfatter Benedicte Meyer Kroneberg og byantropolog og kulturskribent Sondre Sommerfelt. Du kan lese mer om boka og se flere av illustrasjonene her.