Fem norske kvinner i Cannes-jury

For første gang i Cannes Lions’ over 60 år gamle historie består hele jury-delegasjonen fra et land kun av kvinner. To reiser til Cannes, de tre andre skal forhåndsjuryere i den nye Shortlist-juryen

84799 cefff original
Maja Folgerø (POL) skal juryere i Cyber i Cannes Lions.

Camilla Bjørnhaug (TRY) skal for andre gang sitte i den klassiske Film-juryen, mens Maja Folgerø (POL) skal representere Norge i Cyber-juryen, og det er disse to som reiser til Cannes i juni for å juryere.

I tre av kategoriene som har vært spesielt store de siste årene, vil det i år etableres en Shortlist-jury, det vil si en jury som juryerer hjemmefra i forkant av festivalen. Norge har et shortlist-jurymedlem i hver av disse tre kategoriene, og det er Silje Fjeld (Naug & Venner), som skal forhåndsjuryere i Promo & Activation, Torny Hesle (McCann), som skal gjøre det samme i Direct og May Lene Glomsrud (Red Media), som forhåndsjuryerer i Media.

For øvrig skal den svorske Tangrystan-regissøren Andrea Eckerbom juryere i Film Craft.

– Et privilegium

– Å sitte i Cannes-juryen er en av de største tillitserklæringene man kan få som kreatør, så det er klart jeg gleder meg noe enormt! Av alle kategorier, ligger Cyber mitt hjerte nærmest, så det å få muligheten til å diskutere digitale idéer med noen av verdens fremste kreatørhjerner er et virkelig privilegium. La nerdingen begynne, kommenterer Maja Folgerø.

– Det var veldig hyggelig å bli invitert til å sitte i årets filmjury! Det er et ærefullt oppdrag, og veldig inspirerende. Man skal gjennom en hel mengde film fra hele verden før vinnerjobbene begynner å utkrystallisere seg. Og diskusjonene underveis er både bevisstgjørende og lærerike. Jeg gleder meg allerede, sier Camilla Bjørnhaug.

– Unik standing

Norge fikk sitt første jurymedlem i 1955, men det skulle gå nye 21 jurymedlemmer før Tone Garmann sørget for at Norge var representert med sitt første kvinnelige jurymedlem da hun i 2003 satt i Press & Outdoor. Siden den gang har kvinner inntatt 17 av 47 norske juryplasser.

– Det er bare å gratulere de fem utvalgte til årets jury, og det beviser at kvinnelige kreatører up north har en unik standing i den globale sammenheng, sier Cannes-representant CAPA i en kommentar.

– Vi er begeistret over å kunne annonsere at juryen fra Norge er består 100 prosent av kvinner i 2017, og det er første gang i Cannes Lions-historien. Det er en strålende bragd, sier Jose Papa, som er Managing Director for festivalen.