Filmpenger til Eckbo, Johnsen og Holst

33,7 millioner fordelt på tre spillefilmer og to dramaserier er resultatet etter Norsk Filmfonds siste tilskuddsrunde. I tillegg har tre dokumentarfilmprosjekter fått tilskudd på 2,25 millioner.



Oljeeventyret, menneskeskjebner og Bastøy er tema for de tre nye filmene som har fått tildelt til sammen 31,5 millioner kroner. To dramaserier for TV er også tildelt tilskudd på til sammen 3,2 millioner kroner på onsdagens styremøte i Norsk filminstitutt.

De vergeløse
Marius Holsts nye film har fått 14.389.280 kroner i produksjonstilskudd, og har ambisjoner om å bli en spenningsmettet film som tar for seg et mørkt kapittel i norsk barnevernshistorie. «Bastøy» er fortellingen om gutten Erling Anker som kommer til Bastøy etter å ha drept en mann. Manus til filmen er skrevet av Dennis Magnusson, basert på en originalhistorie av Lars Saabye Christensen og Mette Bølstad. Totalbudsjettet på Bastøy er på 40 millioner kroner og er produksjonsselskapet 4 ½ s største satsing noensinne. Filmen har forventet premiere vinteren 2010.

Det norske oljeeventyret «Rottenetter», den nye filmen til Arild Østin Ommundsen («Mongoland»), har fått 7,7 millioner i produksjonstilskudd. I filmen kastes hovedpersonen Jonny inn i det norske oljeeventyret i sin vei mot toppen i norsk oljebransje. Filmen har antatt premiere 1. oktober 2009 og blir beskrevet som et hardkokt drama.

Johnsens andre Sara Johnsens oppfølger til kritikerroste «Vinterkyss» er langfilmen «Upperdog», som handler om fire unge mennesker som må lære å se andre enn seg selv, forsones med fortida og frigjøres gjennom kjærligheten. «Upperdog» har fått et produksjonstilskudd på 9,5 millioner kroner og kommer på norske kinoer høsten 2009.

Mer Ecbo-satire To dramaserier har fått tilskudd på til sammen 3,2 millioner kroner: «En god nummer to» og «Tett på tre».

I sistnevnte står Espen Eckbo for manus i tillegg til at han selv spiller i serien, en satirisk dokumentarserie iscenesatt med skuespillere. Hver uke dramatiseres et nytt tema, gjennom et møte med tre forskjellige menneskeskjebner. Serien har fått produksjonstilskudd på 1 million kroner.

«En god nummer to» handler om Helen som vil prøve seg som skuespiller. Serien skrives og regisseres av Kjetil Indregard, som sto bak «Linus i Svingen» og «Jul i Svingen», samt har skrevet manus til spillefilmene «1732 Høtten», «Marias menn» og «Lille frøken Norge». Serien har fått produksjonstilskudd på 2,2 millioner kroner.

Brobyggende dokumentarprosjekt Tre dokumentarfilmprosjekter har også fått tilskudd på 2,25 millioner kroner av Norsk filminstitutt. Tilskuddene gis under ordningen Nye veier til dokumentarfilmer, som har som mål å bygge bro mellom regitalentene og den profesjonelle filmbransjen og styrke produsentenes muligheter til å utvikle fremtidens dokumentarfilm. Det ble gitt tilskudd til tre dokumentarfilmprosjekter: Hanne Myren har fått tilskudd til «Sammen», om et kjærlighetspar. Kari Pettersens collage av skjebner i «Oslo våkner» viser mennesker som jobber i Oslo i grålysningen. Charlotte Thiis-Evensen fokuserer på mennesker som ønsker seg et «Siste forsøk».