Flere ser TV-programmet når de vil

Antallet tv-seere som ser programmer i opptak er tre ganger høyere enn tidligere antatt. Tidsforskyvingen kan ikke lenger ignoreres, sier Jonas Buskop i PHD.

Digital-TV utrullingen har ført tusenvis av mottakere med opptaksfunksjon, såkalte PVR, inn i norske hjem. Ferske tall fra TNS Gallup viser også at seeing av programmer i opptak skjer stadig oftere.

Hittil i november har 1,7 prosent av den totale TV-seeingen i Riksuniverset 12+ skjedd i opptak. Det inkluderer også seere som ikke har tilgang til PVR-mottaker. Blant de som har en slik opptaker er tallet 3,6 prosent.

TNS Gallup har i høst fått bedre metoder for å måle tidsforskjøvet TV-seeing. Selskapet mener nå at tallene er mer korrekte enn tidligere.
– Tidligere har vi vært skeptiske til tallene, fordi det er så ekstreme forskjeller mellom intervjuene som gjøres og adfersmålingene. Nå er vi mer komfortable med tallene, sier Jonas Buskop i mediebyrået PHD.

Buskop mener de ferske tallene viser at tidsforskjøvet seeing for alvor begynner å bli en faktor som må tas hensyn til. Til nå har TV-kanalene stort sett bagatelisert PVR-funksjonaliteten og ment at den ikke har betydning for det kommersielle markedet.

Redder tidsklemma – Nå er jo TV-seeingen rekordhøy uansett, men det er en faktor. Vi er ikke interessert i å betale like mye for tidsforskjøvet reklame som for live-reklame. Man mister litt kontrollen med seeren når de selv velger når de skal se programmet, sier Buskop.

PVR-tallene viser at det er folk i 30-årene som er de mest ivrige PVR-brukerne. I denne aldersgruppen skjer 5,4 prosent av TV-seeingen i opptak. Med de gamle målemetodene viste TNS Gallups sine tall 1,9 prosent i oktober.
– Dette er de som er i tidsklemma. De ser gjerne programmer når de kommer hjem og har tid. Det kan gå på bekostning av å lese en bok, eller selvsagt på bekostning av andre programmer, seir Buskop.

Artikkelen er også publisert hos Kampanje.