FN og UEFA lanserer «Football For The Goals»

«Fotball for the goals» er FNs første bærekraftprosjekt innen fotball. Innovasjonsbyrået Æra deltar som prosessleder.

Image1
Andreas Kalleberg, partner i ÆRA og prosessleder for «Football for the goals».

«Football for the goals» (FFTG) er et initiativ som opprinnelig ble startet av toppdivisjonen i Norsk fotball og FN. Videre ble UEFA med som hovedpartner, og TV 2 som mediepartner. Æra har i oppdrag å lede hele prosessen fra idé til utførelse.

– Vi skal jobbe med å endre bevissthet, atferd og praksis på i fotballen på toppnivå, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål. Arbeidet vårt skal forplante seg nedover i Norsk breddeidrett. Vi har også en ambisjon om at det skal forgrene seg, som både konkrete tiltak og manualer, utover i de andre fotballnasjonene. Derfor er det avgjørende å ha med to store organisasjoner som FN og UEFA i arbeidet, sier Andreas Kalleberg, partner i Æra. Han har en sentral rolle i FFTG som utnevnt prosessleder.

Norge skal dermed sammen med FN og UEFA gå i front som et bærekraftig foregangseksempel for det som anses som verdens største sport, med over 3,5 milliarder fans.

– Det er rett og slett helt rått, fortsetter Kalleberg.

– FN vil uttrykke takknemlighet for hvordan vi kan etablere et globalt program for støtte til bærekraftsmålene med utgangspunkt i samarbeidet med norsk fotball. Vi vil alltid anerkjenne Norges banebrytende eksempel når vi går videre med dette, sier Maher Nasser, direktør for Outreach Division i FNs avdeling for global kommunikasjon.

Unikt samarbeid

Den norske piloten innebærer at Norges Fotballforbund (NFF), Toppfotball Kvinner (TFK), Norsk Toppfotball (NTF) og Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) går sammen om å innfri de tiltakene og endringene FFTG-prosjektet foreslår. Målet er å forvalte fotballsportens globale avtrykk på en bærekraftig måte. Likhet, menneskerettigheter og positive klimahandlinger skal fremmes.

– Det er en ære at både FN og UEFA anerkjenner norsk fotballs arbeid og posisjon for å utvikle konseptet «Football For The Goals». Fotballen har stor kraft og stort ansvar som verdens største idrett og folkebevegelse. Vi skal jobbe knallhardt og i samlet press i kampen for en bærekraftig fremtid, sier Lise Klaveness, fotballpresident i NFF.

Fotball som system

Æra har lang erfaring med tverrsektorielle innovasjonsprosesser, hvor systeminnovasjon er målet. Det vil være til stor hjelp for aktørene når de nå skal settes på en disiplinær kurs mot bærekraft.

– Bare i Norge representeres idretten av mange organiseringer og interesser. Ikke minst: ulike kulturer og verdier. Vi er gode på samarbeidet som må til for gode løsninger i store system som det fotballen er, sier Kalleberg. 

Pål Breen, kommersiell leder i NTF, anerkjenner dette:

– Arbeidet ÆRA gjør for Football For the Goals er enestående. De har hittil vært en uvurderlig bidragsyter i å gjøre prosjektet til en realitet ikke bare i Norge, men også for resten av verden.

Todelt mål



Arbeidet skal være handlekraftig både på og utenfor fotballarenaen, kan Kalleberg fortelle:

– Vi skal se på utviklingspotensialet som ligger i å etterleve nye lover og retningslinjer, like mye som å gjøre større endringer for samfunnsnyttige formål. Vi skal få til mer enn å erstatte kunstgress med et miljøvennlig materiale – selv om det selvfølgelig må bli én av tiltakene. Hvem som bør få spille på banen i en eller annen form, er noe jeg for eksempel er veldig interessert i å løfte, sier Andreas.


Andre del av arbeidet handler om å kommunisere med offentligheten. TV 2 er derfor med som mediepartner og ny rettighetshaver for Eliteserien i 2023.

– TV 2 har dekningen som skal hjelpe oss å ta tilbake det man opplevde at fotballen en gang var: noe folk brydde seg om med masse iver og integritet. Ikke bare fordi de likte spillet, men fordi det skapte et sted og et tidsrom for godt fellesskap. Nå i opplyst og oppdatert drakt. Til og med innovativ, avslutter Kalleberg.