Gaup blir professor

Den kinoaktuelle regissøren Nils Gaup blir professor 2 på Høgskolen i Finnmark i Alta.

8489 67767 original

Torsdag denne uken har hans sjette spillefilm premiere, «Kautokeino-opprøret», som tar for seg en revolt i Kautokeino prestegjeld i 1852, hvor en gruppe samer gikk til angrep og drepte og mishandlet handelsmenn, politi og andre representanter for det norske samfunnet, før de selv ble overmannet av andre samer.

Nå er det altså blitt kjent at Gaup blir professor 2 på Høgskolen i Finnmark i Alta. Det er Finnmark fylkeskommune som har lagt pengene på bordet.
– Det er veldig viktig for filmfaget, for Høgskolen i Finnmark og fylket vårt at vi nå får knyttet Nils Gaups store og brede filmkompetanse til oss, sier rektor Ketil Hanssen på Høgskolen i Finnmark i en pressemelding.

Høgskolen mener Nils Gaup kan være et bindeledd mellom bransjen og utdanningen, samt gi en oppdatert og aktuell undervisning.
– Nils Gaup har stor spennvidde i sin filmproduksjon og er kjent for å formidle fortellinger fra Finnmark. Dette vil være en stor inspirasjon for studentene våre som ønsker å gjøre det samme, sier høgskolelektor Elin Johansen.

Veiledende rolle
Ifølge NRK Kulturnytt skal innholdet i engasjementet utvikles nærmere i samarbeid med Nils Gaup, men han er tiltenkt en veiledningsrolle overfor både studenter og ansatte.

Nils Gaup sier til NRK at han gleder seg til deltidsjobben.
– Det kom litt brått på, men det er faktisk ganske vanlig for filmregissører å få sånne stillinger. Det har de blant annet på Høgskolen i Lillehammer. Jeg håper jeg kan bidra til at talenter blir tatt vare på og får øvd seg på praktisk filmjobbing. Der har jeg noe å bidra med, sier Gaup til NRK.