Giske vil ha radio-omkamp

Kulturminister Trond Giske slakter Medietilsynets tolkning av lokalt innhold. Nå blir det omkamp og 28 konsesjoner skal lyses ut på nytt.



Kultur- og kirkedepartementet har i dag avgjort klagesakene over Medietilsynets vedtak om tildeling av lokalradiokonsesjoner for perioden 2009-2015.
– Det har vært en omfattende prosess og en ganske vanskelig sak, sier statsråd Trond Giske.

I en melding kommer det frem at departementet opphever tildelingen av allmennradiokonsesjoner og 24/7-konsesjoner i de konsesjonsområdene der tildelingen er påklaget og det foreligger flere konkurrerende søknader.

– Forskjellig behandling Det betyr at det blir nye radioutlysninger i Oslo og Stor-Oslo og en mulighet for Radio 1 til å søke på nytt. I Stor-Oslo var det Jazzradioen og 21st Ventures nye radiokanal Radio Metro som ble tildelt konsesjonene.
– Søkere er blitt behandlet forskjellig, og det er blitt vanskelig å få til objektiv tildeling. 28 konsesjoner skal lyses ut på nytt, og det blir en åpen utlysning, sier Giske.

Det er altså i områder med flere søkere der det skal lyses ut radiokonsesjoner på nytt. Det betyr at 20 konsesjonsområder må gjennom en ny søke- og tildelingsprosess og at det må foretas ny utlysning av allmennradiokonsesjoner og 24/7-konsesjoner i de gjeldende konsesjonsområder.

Den nye søkerunden vil skje svært raskt og tildelingen av de nye konsesjonene skal skje i løpet av neste år. Søknadsfristen er satt til 13. januar. Dagens konsesjoner forlenges dermed som en følge av den nye søkerunden.

Samtidig er det klart at inneværende konsesjonsperiode vil bli forlenget til 1. juli 2009.

Slakter Medietilsynet
I meldingen fra Kulturdepartementet heter det at «begrunnelsen er at departementet i klagesaksbehandlingen har blitt oppmerksom på at Medietilsynet ved konsesjonstildelingen har hatt en annen oppfatning av begrepet lokalt innhold enn det departementet legger til grunn».
– Tilbud om lokalt innhold er det primære konkurransekriteriet ved tildelingen, og forholdet må derfor antas å ha hatt avgjørende betydning for tildelingen. Departementet har også blitt klar over tilfeller der Medietilsynet har besvart spørsmål fra enkelte søkere om forståelsen av begrepet lokalt innhold uten at denne informasjonen er gitt til de øvrige søkerne. Dette reiser tvil om konkurransegrunnlaget har vært likt for søkerne, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

Medietilsynet har behandlet radiokonsesjonene i flere omganger, og for en søker som Radio 1 har man derfor opplevd å først tape søkekampen og deretter klagesaken. Nå snur altså Giske og striden står om tolkningen av det lokale innholdet.
– Det er en erkjennelse av at definisjonen av det viktigste og eneste tildelingskriteriet ikke har vært klar nok, sier Giske på pressekonferansen.

Åpner for nye frekvenser Videre er departementet innstilt på at frekvensene som i dag benyttes av NRK Klassisk skal omdisponeres til lokalradioformål. Dette vil gi grunnlag for tildeling av ytterligere konsesjoner til lokalradio. Utlysningen av lokalradiokonsesjoner til disse frekvensene vil skje som en parallell prosess med den nye utlysningen av de opprinnelige konsesjonene.

Artikkelen er også publisert hos Kampanje.