– Gøy å bli utfordret på de grunnleggende tingene

Cannes Lions: Alek Pérez og Martin Abbedissen Fauskanger representerer Norge i Young Lions Film i Cannes i år. Duoen har konkurrert mot andre team under 30 år fra 37 andre land.

IMG 2394x
Unge løver i Cannes: Martin Abbedissen Fauskanger og Alek Pérez. Foto: KF

Kreativtforum.no fikk en liten prat med Alek og Martin dagen etter at oppgaven var innlevert. Teamet, som til daglig jobber hos Apriil i Bergen, var ved godt mot, til tross for en del hindre underveis.

Oppgaven var fra Rocket Learning, et AI-system bakt inn i Whatsapp som er myntet på barn i India. Systemet har i dag bare 1 million brukere, mens målet er å få 40 millioner, ettersom det tilsvarer antallet indiske barn som ikke har lært seg å telle fra én til 10 innen de er seks år.

På landsbygda i India skorter det på kritt, tavler og andre ting som skal til for å lære bort, men smarttelefoner finner du overalt.

– Vår oppgave var dermed å lage en film på maks 60 sekunder for å demonstrere viktigheten av å lære seg de grunnleggende ting tidlig i livet, for å engasjere foreldrene til barna, forteller Martin.

Nye konkurranseregler

Apropos grunnleggende ting: Deltakerne hadde bare to døgn på seg til oppgaven, og strenge regler å forholde seg til.

– Tanken var å utvikle ideen den første dagen, og lage selve filmen den andre, men vi kom sent i gang med det siste, forteller Alek.

En av årsakene var nye konkurranseregler, der det ikke lenger er tillatt å bruke stock-film. Filmen måtte altså lages selv på eget, medbrakt kamerautstyr. Her stilte duoen med en liten produksjonsmessig fordel, ettersom Alek er filmkameramannen når Apriil gjør inhouse filmproduksjon.

– Det er gøy å bli utfordret på de grunnleggende tingene, men det medførte jo at mange av ideene ikke var praktisk gjennomførbare, fortsetter Martin.

Lagde effekter med tradisjonell Foley-metode

En annen av reglene var nemlig at de måtte lage egne lydeffekter til produksjonen.

– Vi har dermed gått rundt og banket på overflater, kastet frukt på madrasser og brukt andre fysiske virkemidler for lydeffektens skyld. Alt måtte lages fra bunnen. Det vanskeligste var å skulle herme lyden av en hjertestarter. Det var litt av en utfordring!

Vinnerne i Young Lions Film blir offentliggjort fredag formiddag.