Naken i isødet

Motion Blur-regissøren Hallvar Witzø ble i 2012 nominert til elev-Oscar for sin film «Tuba Atlantic». Nå er han på Svalbard for å gjøre opptak til sin nyeste film, «Nasjonaldag».

37452 9188b original
Regissør Witzø i nettoen på snøscooter. På Svalbard. Foto: Audun G. Magnæs

Filmen kom igjennom nåløyet til NFIs talentprogram Nye Veier, og Witzø får 1,5 millioner kroner fra NFI til å forske på sin «visuelle underlige stil og fortellermåte.»

Iskaldt

Scenen som foregår på Svalbard handler om Ola, som er en mann med midtlivskrise og en spontan selvrealisering ute i isødet. Han løper ut av den lille fangsthytta naken, ruller seg i snøen og roper «Freedom!». Idet han løper tilbake oppstår problemet: døren har gått i lås og rikker seg ikke. Ola prøver desperat å bryte seg inn, men forgjeves. Til slutt kaster han seg på snøscooteren, iskald og i håp om å nå Longyearbyen før det er for sent. Filmen «Nasjonaldag» handler om uheldig selvrealisering fortalt med sort humor.

– For å forstå hvor jævlig det er så må jeg jo kjenne det på kroppen jeg også, sier Witzø.

Korte formater

– Ved å utforske ulike teknikker, kan man fortelle utrolig mye med korte historier. Derfor liker jeg å lage kortfilmer og reklame, sier Witzø. Produksjonsselskapet Motion Blur bidrar med digitale effekter, plakater og mer.

– Det at NFI har gitt Hallvar muligheten til å utvikle sin fortellermåte visuelt og tematisk, er jo selvfølgelig veldig gøy for oss. Jeg tror helt sikkert at det gjør ham til en enda mer interessant regissør innen reklame, sier reklameprodusent Bruno Ø. Kvae (bildet).