Hardtslående kampanje

Amnesty International har lansert en animert film der en strømførende batong blir brukt mot demonstranter, såvel som til å tenne den olympiske ild.

8350 dfb2a original

Fokuset på manglende menneskerettigheter i vertsnasjonen til sommer-OL blir stadig mer intenst. Amnestys nye 40 sekunder lange film, som er del av en større kampanje, har nettopp blitt sluppet ut på internett, og der møter vi søte animerte demonstranter som mottar elektrosjokk av politiet fordi de bærer plakater med påskriften «Human Rights for China».

Den strømførende batongen i politimannens hånd blir så gitt videre til en annen animert figur, som bruker den til å tenne den olympiske ild. Dernest blir batongen gitt videre til bruk som torturinstrument under avhør.

Kampanjen forsøker å rette søkelyset på farene forbundet med fredelige demonstrasjoner i Kina, og i andre elementer av kampanjen trekker Amnesty blant annet fram saken om Ye Guozho, som fikk huset og restauranten sin jevnet med jorden for å gi plass til olympiske anlegg.

Filmen slutter med oppfordringen: «Torturing peaceful protestors does not uphold the Olympic values. Speak up now if you want human rights for China.»
– Amnesty er ikke i mot Olympiaden, men vil at folk skal være klar over alt det andre som skjer i Kina – kneblingen av fredelige demonstranter inkludert – og at de blir med i vår kampanje for å få til hurtige reformer av menneskerettighetene, sier Tim Hancock, som leder den britiske delen av kampanjen, til The Guardian.

Organisasjonen har i den anledning gjort en egen website der folk kan sende kampanjebrev og eposter, samt dele innhold og blogge.

Den animerte filmer er laget i samarbeid med animasjonskollektivet Sweetworld TV, og er inspirert av figurer som Hello Kitty.