Heder til NewsLab i Webby Awards for interaktiv Nobel-film

Middagssamtale for Nobels Fredssenter får internasjonal skryt.

Nobel stillbilde film
Middagsprat mellom mor og datter: Det er mor og datter i virkeligheten – Petronella og Billie Barker – som spiller mor og datter i NewsLabs interaktive film for Nobels Fredssenter, som nå er blitt hedret av Webby Awards.

Den interaktive filmen «Hva du sier, har mye å si», produsert av NewsLab for Nobels Fredssenter, er valgt ut som én av to honorees i sin klasse i årets Webby Awards.

Konkurransen, kjent som «nettets Oscar» på folkemunne, hadde i år nesten 13.000 bidrag fra 74 land.

– Dette er stort og veldig gøy, og en tematikk som fortjener all oppmerksomhet den kan få, sier Kristiane Roe Hammer, daglig leder i NewsLab.

– I dagens polariserte verdensbilde var det nydelig å kunne jobbe kreativt med å bygge broer og å samle oss. At filmen nå fremheves av Webby Awards viser at vi har lykkes med å vise frem det vi ønsket – at det du sier faktisk avgjør hvor god relasjon du får til dem rundt deg, sier Hammer.

Mor og datter som mor og datter

Filmen er valgt ut i kategorien Best Narrative Experience for Metaverse & Immersive Features, hvor de nominerte er VR-opplevelser fra aktører som The Wall Street Journal og Meta-eide Oculus Studios.

Den interaktive middagssamtalen har Petronella og Billie Barker i hovedrollene som mor og datter, og lar seeren styre gangen i en potensielt veldig opphetet diskusjon.

Målet for Nobels Fredssenter var å vise hvordan dialogprinsippene som benyttes av fredsprisvinnere også er gyldige i hverdagssituasjoner.

– Å snakke om viktigheten av å snakke sammen – og bli hørt av mange – er ikke alltid enkelt, sier Kim Reksten Grønneberg, kommunikasjons- og markedsdirektør ved Nobels Fredssenter.

– Universell appell

– Dette samarbeidet med NewsLab viste likevel at det er mulig å engasjere mange i dialog, og samtidig gjøre det underholdende. At Webby løfter frem denne norske middagssamtalen mellom mor og datter som et høydepunkt, viser også at tematikken har en universell appell, sier Grønneberg.

Filmen – som kan oppleves på nett eller som en fast del av utstillingen på Nobels Fredssenter – er klekket ut og produsert internt i NewsLab av et team ledet av rådgiverne Snorre Bryne, Steffen Pedersen Solheim og avdelingsleder for video, Julie Simonsen.

Nobel pressebilde News Lab
Hedret i Webby: Kim Reksten Grønneberg (Nobels Fredssenter), August Jorfald, Julie Simonsen, Snorre Bryne og Steffen Pedersen Solheim (NewsLab), og Per Eirik Gilsvik og Hege Østmo (Nobels Fredssenter).

Den tar utgangspunkt i et manus skrevet av dramatikerne Mattis Herman Nyquist og Fredrik Høyer, mens regien er ved NewsLabs egen August Jorfald.

– Vi ønsket at folk skulle føle på kroppen hvor raskt en samtale kan gå i ulike retninger, avhengig av hva du sier. Da ble det naturlig å utforske interaktive grep. Det var en prosess som både var givende og utfordrende, men som har gitt historiefortellingen en helt ny dimensjon, sier Snorre Bryne i NewsLab.

«Hva du sier, har mye å si» var NewsLabs første interaktive produksjon – men ikke den siste:

– Gjennom det gode og tette samarbeidet med Nobels Fredssenter har vi lært mye om både dialog og hvordan interaktiv historiefortelling kan være et glimrende grep for både engasjement og refleksjon. Dette er noe vi er så heldige at vi har fått bygge videre på i en ny interaktiv Nobel-film, som er rett rundt hjørnet, sier Bryne.

NewsLab har tidligere vært Webby-nominert med en videoserie for Visit Norway.

Se casefilmen her.