Horten sender stillingsannonse ut i verdensrommet på jakt etter intelligent liv 

Horten er på jakt etter flere teknologer til byens mange og voksende teknologibedrifter. I et rekrutteringsstunt utenom det vanlige sender Horten en stillingsannonse ut i verdensrommet på søken etter intelligent liv. Jordboere er også velkommen til å søke.

Guillermo ferla k E El9cs Cutg unsplash
Hallo, Horten her! Er det noe liv?

Horten har lenge hatt et sterkt teknologimiljø og behovet for dyktige teknologer er stort og mulighetene mange. For å rekruttere de beste talentene tar kommunen nå det uvanlige skrittet å søke etter teknologer fra hele universet.

– I Horten har vi lært at det lønner seg å tenke stort. Slik har vi fått flere ledende teknologibedrifter til å etablere seg i kommunen, og nå gjør vi det vi kan for å vise frem Horten som et drømmested for teknologer som vil løse de virkelige store utfordringene i verden, sier ordfører Are Karlsen (AP) i Horten kommune.

NASA, SpaceX og Horten på kundelista

Kongsberg Satellite Services (KSAT) i Tromsø er verdensledende på satellittkommunikasjon og har blant andre NASA og SpaceX på kundelisten. Nå hjelper de Horten med å nå langt i jakten på teknologer.

– For oss er det hverdagskost å kommunisere med raketter og satellitter. Men det er første gang vi sender en stillingsannonse ut i verdensrommet, og vi kan ikke annet enn å applaudere Horten for kreativiteten, sier Nina Soleng, kommunikasjonssjef i KSAT.

KSAT sender og mottar signaler fra satellitter som går i bane rundt jorda for kunder fra hele verden og har ansvar for 280 antenner på 26 ulike steder på kloden. Hele bakkenettverket styres fra kontrollrommet på hovedkontoret i romhovedstaden Tromsø, og det er herfra stillingsannonsen skal sendes ut i form av en binærkode.

– Vi er vant med å sende og motta store mengder data, og våre folk «snakker med» med verdensrommet hver eneste dag. Nå blir det spennende å se om vi får napp der ute. Tenk om noen svarer, ler Soleng.

Best på dypet med skyhøye ambisjoner

Blant bedriftene som trenger flinke folk er Kongsberg Gruppen som i løpet av 2025 flytter inn i et nytt signalbygg i Horten med over 1000 ansatte. Andre som trenger dyktige folk er blant annet GE Vingmed Ultrasound, Zenitel, EasyAD, Safran Sensing Technologies Norway, Memscap og Massterly. Selskapene jobber blant annet med sensorteknologi, romfart og drift av autonome fartøy. Det er over 40 teknologivirksomheter i Horten, og teknologibyen ble i 2023 kåret til årets maritime kommune. Horten er også en universitetsby med over 4000 studenter, mange innen teknologi.

– Prosjektet «Horten wants you» dreier seg om å vise frem Horten for teknologer på en humoristisk og nytenkende måte for å få frem at Horten er stedet, om du vil kombinere komplisert teknologi med et ukomplisert liv. Vi regner med at annonsen blir vanskelig å motstå for all type intelligent liv, sier Karl Jørgen Tofte, næringssjef i Horten kommune.

Oppskytning på storskjem

Selve oppskytningen av stillingsannonsen vil skje 20. oktober. Oppskytingen fra Tromsø vil vises på en storskjerm under en livesending på Horten tech festival. Den kjente romforskeren og foredragsholderen Pål Brekke deltar som kommentator på den utradisjonelle oppskytningen.

– Vi er selvsagt veldig spent på om oppskytningen kommer til å gå bra, og vi gleder oss til å følge annonsen på ferden ut i verdensrommet. Kanskje fanger noen på den internasjonale romstasjonen den opp? Det er også svært mange satellitter den vil møte på sin vei, så her er det bare fantasien som setter grenser for hvor mange annonsen kan nå, sier kreativ leder Marte Amalie Jonsrud Kaardahl, attraktivitetsbygger for Horten kommune.

Se annonsen og les mer om prosjektet her.