Illustrerte turbanportretter på Tjuvholmen

Turbandagen feirer ti år med pop-up utstillingen «De beste i blant oss» på Tjuvholmen, laget i samarbeid med et knippe velrenommerte illustratører. Utstillingen hedrer ti personer som hver på sin måte har bidratt til å gjøre Norge til er et mer inkluderende land.

92998 5fca4 original
92999 44279 original
Terje Håkonsen av Skurktur.
93000 5cc57 original
Thorvald Stoltenberg av Trond Bredesen.
93001 78a17 original
Mari Boine av Sandra Blikås.
93002 55ee3 original
Magnus Carlsen av Magnus Voll Mathiassen.
93003 31c95 original
Kim Friele av Åge Peterson.
93004 1e9e6 original
Helsesista (Tale Maria Krohn Engvik) av Anette Moi
93005 24832 original
Gro Harlem Brundtland av Julius Vidarssønn Langhoff.
93006 81809 original
Deeyah Khan av Esra Røise.
93007 44e5d original
Aslam Ashan av Christian Bloom.
93008 7a867 original
Ada Hegerberg av Ingunn Dybendal.

I det gamle India var turbanen forbeholdt kongen, men for 500 år siden reiste sikhene seg opp mot klasseskillet, og kjempet for likebehandling av alle, uavhengig av kjønn, religion, livssyn, farge og kaste. Sikhene sa at de ekte kongene var de som hadde kongelige verdier, som solidaritet, demokrati, og kjærlighet for alle. Dermed begynte sikhene å bære turban, både kvinner og menn.

Lørdag 13. april arrangeres Turbandagen i Oslo for 10. år på rad. Det som startet med et par frivillige har de siste årene utviklet seg til å bli en folkefest med 20.000 besøkende.

Sumeet Singh, primus motor bak Turbandagen, er sikker på at Norge er verdens beste land å være annerledes i. Det er det veldig mange som har bidratt til, og Turbandagen har valgt ut ti personer som skal hedres litt ekstra i forbindelse med arrangementet. Hver og en av dem har på sin måte bidratt til at Norge er et mer inkluderende land. De som hedres er: Gro Harlem Brundtland, Deeyah Khan, Magnus Carlsen, Mari Boine, Kim Friele, Terje Håkonsen, Ada Hegerberg, Thorvald Stoltenberg, Aslam Ahsan og Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista).

Osloturbanen

Hyllesten manifesterer seg i form av en pop-up utstilling på Tjuvholmen, og illustrasjonsagenturet byHands har fått med seg noen av Norges fremste illustratører.

Trond Bredesen (Illustratørene), Sandra Blikås (byHands), Anette Moi (byHands), Skurktur, Magnus Voll Mathiassen (byHands), Christian Bloom, Åge Peterson, Ingunn Dybendal (Illustratørene), Julius Vidarssønn Langhoff og Esra Røise (byHands) har portrettert de utvalgte nordmennene iført Osloturbanen. Hver av illustratørene har satt sitt personlige preg på verkene, som i tillegg til å være en hyllest også viser det store mangfoldet av dyktige illustratører som jobber i Norge.

– Da Sumeet ringte og spurte om hjelp var det umulig å si nei, Turbandagen er jo noe av det mest sympatiske vi har i denne byen. Det var også en fin anledning til å håndplukke de vi syns gjør spennende portretter, også utenfor «stallen», både godt etablerte og mindre profilerte. Nå gleder vi oss til å se alle portrettene i stort format på Tjuvholmen, tusen takk til alle illustratørene for entusiasmen og flotte bidrag, sier Ida Lund Bjørnsen i byHands.

Utstillingen henger på Tjuvholmen 10.-24. april (på broen mellom The Thief og Sjømagasinet).