Intens juryering

Christian Hygen, tekstforfatter i Kitchen, har arbeidet som jurymedlem i kategoriene Print, Film, Utendørs og Radio under årets Eurobest. Han kan fortelle om en jury med altfor mange arbeider, filmer fra Argentina og altfor liten tid.

6868 828b0 original

Etter intense jurydager i Stockholm er Christian Hygens opplevelse av festivalen selvsagt preget noe av det.

Alt i alt, hvordan har det vært?

– Først og fremst at det har vært veldig slitsomt. Sånn sett så er det altfor mye arbeider å gå igjennom på liten tid i forhold til å kunne være hundre prosent i hver enkelt jobb og gi hver og en det de trenger av fokus. Det blir veldig ujevn tidsfordeling fra de man brukte lang tid på, så plutselig får man dårlig tid og måtte ta igjen tid i andre kategorier.

De har herma! Hygen har tidligere sittet i juryen i Gullblyanten, og til sammenligning hadde blant annet det å slenge ut påstander om plagiering en mye lavere terskel i Eurobest-juryen.

– I Gullblyanten er det jo prosedyerer for hvordan man skal håndtere det om man mener noe er plagiat. Man kan ikke si det som en egen påstand mens resten av juryen er tilstede, men snakke med juryleder på tomannshånd og du må også kunne bevise det. I Eurobest var det veldig enkelt og bare slenge ut en påstand om plagiat. Det påvirker juryen på en eller annen måte selv om det viser seg at det ikke stemte likevel, så har man allerede fått noe negativ vurdering rundt jobben man juryerer, sier han.

Lite preg Årets Eurobest har nok vært noe preget av uflaks med timing i fohold til at en rekke byråer har kostnadskutt og de aller gøyeste tingene ryker først. Det er foreksempel pussig at det ikke er flere norske byråer representert i en europeisk reklamefestival arrangert i hovedstaden til nabolandet vårt. I tillegg er Stockholm en betydelig større by en for eksempel Cannes, hvilket gjør at du i det du forlater Berns salonger forlater selve festivalen, i motsetning til Cannes der byen er av en sånn størrelse at festivalen tar over hele byen. Folk dingler gatelangs, svømmer, spiser og drikker med delegatpass rundt halsen og man føler mer at man er på festival. I Stockholm drukner kanskje festivalen litt i byen?

Nok av journalistens egen opplevelse, har Christian Hygen gjort seg noen tanker om det samme?
– Ja, i og for seg, men dette har jo ikke noen tradisjoner. Eurobest har jo ikke vært noen festival men en ren reklamekonkurranse. Det tar litt tid å innarbeide en sånn type kultur, men det er vel det man ønsker og få til på sikt. Det tror jeg jo, siden det i utgangspunktet en europeisk konkurranse så bør den jo ha potensiale til å få til det, men jeg vet ikke om det har noe med Stockholm som by og gjøre, at den ikke er tilrettelagt for det.

Eurpeisk eller ikke europeisk Til tross for at Eurobest skal være europamesterskapet i reklame, finnes det smutthull i regelverket som lett kan gjøre at festivalen vannes ut, forteller Christian Hygen
– Man trenger en konkurranse med et veldig europeisk fokus for det er jo sånn man måler seg mot andre i verden, i forhold til hva som er de nye hot spot'ene og så videre. Men i filmkategorien oppdaget vi flere bidrag som var veldig gode kandidater, men laget av argentinske byråer. Det var selvsagt veldig mange som lurte på hva i all verden det gjorde der, men i statuttene står det at så lenge det har vært vist i Europa så kan det være med i Eurobest.

Og det både er og kan bli fryktelig problematisk mener Hygen.
– Hvis det blir kriteriene framover kommer fryktelig mange til å gjøre det. Jeg vet ikke om det er tilfelle i dette eksempelet her, men det er jo litt mistenkelig i forhold til at byråer kan ha lyst til å komme høyere opp på Gun Report hvor priser fra Eurobest teller i forhold til hvordan de gir poenger. Da vil man selvfølgelig sende inn her også og hele Europa-prinsippet vil bli vannet ut til slutt.

For blir ikke det viktigere å beholde særpreget sitt i mylderet av alle konkurranser?
– Jo, og jeg mener at hvis de ikke gjør noe med akkurat det i fremtiden så er det bare å droppe hele greia. Da blir det jo Eurobest for hele verden, avslutter han.