Itunes blir DRM-fritt

Apple kunngjorde tirsdag at all kopibeskyttelse på musikken som selges på iTunes fjernes. Kundene får nå tre prisnivåer å velge mellom. Forbrukerombudet er tilfreds.



— Dette er en historisk dag for verdens forbrukere. Dette er svært viktig, ikke bare for norske forbrukere, men for forbrukere over hele verden, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til NTB.

Tidligere har det bare vært mulig å kjøpe musikk fri for kopisperre om man benyttet det noe dyrere iTunes Plus-tilbudet, men dette gjaldt slett ikke for all musikk som ble tilbudt. All «vanlig» musikk har det bare vært mulig å spille av på Apples egen iPod.

Ny prising – triumf for plateselskapene En kjepphest for Apple og sjefen Steve Jobs har vært at iTunes skal være mest mulig enkelt og oversiktlig, men samme faste pris for alle låter og album. Men de siste årene har salget av digital musikk eksplodert, og plateselskapene har søkt større kontroll over musikken sin. Etter lang tids forhandling mellom tre av de fire store plateselskapene og Apple, har man nå kommet frem til en prising på 69 cent, 99 cent og 1 dollar og 69 cent for enkeltlåter, bestemt etter popularitet. Plateselskapene vil altså få anledning til å ta mer for de låtene som er mest populære ved nedlastningstidspunktet (vi kjenner ikke de norske prisene ennå, men «gammel» pris tilsvarende 99 cent er 8 kroner).

Mens Apple nok har vært nødt til å svelge en kamel eller to i forbindelse med de nye prisene, har selskapet fått det som de ønsket hvedrørende kopisperren, som har vært svært upopulær blant forbrukerne.

Itunes-kunder kan nå «oppgradere» tidligere nedlastet musikk med kopisperre, slik at den blir DRM-fri, for to kroner pr. sang.

Itunes tilbyr i dag åtte millioner kopisperrefri låter, og antallet ventes å stige til ti millioner ved enden av kvartalet, melder Advertising Age.