Jacob-prisen til det grønne designbyrået Goods

Næringsminister Jan Christian Vestre delte ut den høythengende Jacob-prisen torsdag denne uken. Prisen går til designbyrået Goods, «som kombinerer kompromissløs satsing på bærekraft med designkvalitet av ypperste merke».

Jacob prisen x til Goods1 Foto Sverre Christian Jarild JPG
DOGA-sjef Tor Inge Hjemdal til venstre og statsråden til høyre, med vinnerne i midten. Foto: Sverre Christian Jarild

Jacob-prisen er den høyeste norske utmerkelsen for designere og arkitekter, og deles årlig ut av Design og arkitektur Norge (DOGA). Årets pris ble delt ut på DOGA torsdag 18. november.

– Det er inspirerende å se unge gründere som har bærekraft som selve fundamentet for virksomheten sin og som en integrert del av forretningsideen. Norge trenger flere som dem, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Goods tar samfunnsansvar

Goods er et byrå innen grafisk design, produktdesign og merkevarebygging. Grunnleggerne, Sandro Kvernmo og Mathias Hovet, møttes da de begge jobbet i Heydays, og sammen med Heydays etablerte de i 2019 byrået Goods for å satse fullt og helt på bærekraftig emballasjedesign og produktutvikling.

Nå får de Jacob-prisen for sin høye designfaglige kompetanse, og for måten de bruker design som verktøy både for å skape mer bærekraftige løsninger, og for å få forbrukere til å velge disse løsningene.

– Goods har valgt å ta spranget og rendyrke bærekraftprofilen. De våger å utfordre sine oppdragsgivere, og viser at bærekraft kan fungere kommersielt. Denne måten å forene estetikk og etikk på gjør Goods til et forbilde for en hel bransje, sier juryleder Christin Mørch.

En pris til dem som flytter grenser

Jacob-prisen har blitt delt ut siden 1957, og blant tidligere prisvinnere finner vi størrelser som gullsmed og smykkedesigner Grete Prytz Kittelsen, møbeldesigner Sven Ivar Dysthe, industridesigner Tias Eckhoff, glassdesigner Willy Johansson, arkitekt Cathrine Vigander og motedesigner Elisabeth Stray Pedersen.

Jacob-prisen er oppkalt etter den første mottakeren, gullsmed Jacob Tostrup Prytz.