JCP PRAD høstet suksess med ny vri på «Årets unge bonde»

Etter at arrangørene for første gang åpnet for å nominere par, strømmet forslagene inn.

Vinner2021 2
Årets unge bonde-vinner Sofie Høybakk. Foto: Camilla Mellemstrand

Siden 2010 har Felleskjøpet Agri, McDonald's Norge og Norges Bygdeungdomslag arrangert kåringen «Årets unge bonde» for å hedre innovative talenter i norsk landbruk. JCP PRAD har bistått arrangørene med PR, kreativt innhold og gjennomføring siden 2017.

Før årets kåring ble reglene endret slik at par kunne bli nominert sammen. Det førte til rekordstort engasjement og over 100 flere nominasjoner enn i 2020.

– Vi endret reglene fordi vi vet at man ofte er flere sammen om å drive en gård, og det har blitt svært godt mottatt. Av de fire kandidatene som fikk flest stemmer og gikk til finalen var det tre par, prosjektleder i JCP PRAD, Kari Wisbech.

En jury bestående av representanter for Felleskjøpet Agri, McDonald's Norge og Norges Bygdeungdomslag pluss fjorårets vinnere kåret vinneren blant de fire finalistene.

Valget falt i år på melkebonden Sofie Høybakk (29) fra Giske kommune, som i sin takketale også understreket at hun ikke hadde klart seg uten samboeren, selv om hun var blitt nominert alene.

Hun får kr 20.000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.


Vinner med Sandra Borch
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) med Årets unge bonde-vinner Sofie Høybakk. Foto: Landbruks- og matdepartementet.
Kari Wisbech
Prosjektleder i JCP PRAD, Kari Wisbech. Foto: JCP PRAD

Kommunikasjonssjef i McDonald´s Norge, Veronika Skagestad sier «Årets unge bonde» er viktig for å vise frem den gode kvaliteten som norske matprodusenter leverer:

– Hos McDonald´s kommer alt av storfekjøtt, kylling,

økologiske egg, løk og poteter fra norske bønder. Rekruttering til landbruket er viktig for å sikre at vi kan fortsette å levere kvalitetsmat til våre gjester.

– Uten den norske bonden, blir det ingen burger. Vi er derfor svært glade for denne muligheten til å gi oppmerksomhet til flinke, unge landbruks-talenter, sier hun.

– Norsk landbruk trenger innovative og dyktige unge folk

Landbruks- og matminister Sandra Borch, som ba alle finalistene på lunsj dagen før kåringen la heller ikke skjul på at hun var imponert over årets finalister.

– Norsk landbruk trenger innovative og dyktige unge folk som tenker bærekraft i alt de gjør. Vi er også avhengig av gode forbilder som inspirerer, og årets finalister lever virkelig opp til det ved å vise at de tenker nytt og er ambisiøse. I tillegg har de et sterkt engasjement for yrket og er gode formidlere, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud, sier årets kandidater er et synlig bevis på bredden, allsidigheten og ønsket om å gå nye veier, som finnes hos mange unge norske bønder.

– For å takle morgendagens utfordringer må man tenke nytt, og det ser vi at det er mange unge bønder som gjør. Det er imponerende og gledelig å se at neste generasjons matprodusenter både moderniserer tradisjonelle driftsformer og finner nye driftsformer med utgangspunkt i gårdens ressurser, sier hun.

Les mer om konkurransen, årets kandidater og arrangørene på www.aretsungebonde.no.