Lab3: Gleden av å miste flinke folk

Nesten alle i første studentkull som tok Lab3, NKHs praksisår for grafiske designere, er nå ute i jobb.

52913 13c24 original
Illustrasjon av William Grøslie, Lab3.

I februar skrev vi om lanseringen av Lab3, som tilbyr fagskoleutdannede grafiske designere et ekstra praksisår for gjøre overgangen til arbeidslivet mykere.

– Så langt har kunder og studenter kommer inn døren helt av seg selv. Det første studentkullet har gitt jobb til nær sagt alle, forteller en tydelig fornøyd Jannicke Østlie, daglig leder av Lab3 og timelærer ved NKH, Oslo, som tok initiativet til praksisåret.

– De neste ukene reiser vi rundt og presenterer oss for byråer på fredagsfrokoster og mandagsmøter. Og vi jobber hele tiden med vår egenprofil.Vi bygger opp internkultur, fordeler oppdrag og muligheter, og legger til litt mer erfaring for hver dag som går. Det er mildt sagt en dynamisk struktur der oppsigelsesfristen er to minutter, så lenge påbegynte prosjekter avsluttes som avtalt. Det er pisk og twist fra min side, og den største fordelen er nok kjennskapen til studentene gjennom to år sammen i veiledning, slik at min muligheten for å kunne velge den riktige og ikke den flinke er avgjørende for den oppturen vi opplever nå.

Skyggeteam for designhelter

Lab3 har det siste året opparbeidet seg en kundeliste som består av Aller media, Pilot arkitekter, LLH, WiMP NKH/MH, Strømmen Menighet, Brandbu Pølsemakeri, Oslo kommune, Get, Habberstad. Og mange store prosjekter står på trappene. Det samme gjør byråsamarbeid med blant andre Universel Music og Snøhetta, der de nå jobber direkte på enkeltstående prosjekter som en egen designenhet, eller bidrar som skyggeteam for heltene sine i form av prosjektperioder.

– Lab3 utvikler seg hele tiden og tar nå inn team fra reklame og interaksjonsdesign for å kunne sy sammen riktig kompetanse, avhengig av kunder og oppdrag, forteller Østlie.

Et siste dytt

Eli Renate Bye Johansen jobber i dag som praktikant i Tank Designbyrå etter å ha gjennomført en kort praksisperiode. Hun startet først opp et enkeltmannsforetak i kontorfelleskap, og oppdaget fort at mye tid gikk med til andre ting enn det hun egentlig ønsket å arbeide med. Gleden var derfor stor da hun fikk tilbud om en plass i Lab3. Med erfaring og nettverk åpner det seg også en rekke dører for fremtidig jobb.

– Takket være Lab3 har jeg i dag praksisplass i Tank Design. For sultne studenter som så gjerne vil, kan det være det siste pushet de trenger for å komme seg ut i arbeidslivet, forteller Bye Johansen.

De utvalgte av årets studenter skal være i jobb innen ett år, da et nytt studentkull skal overta praksisplassene.

– Gleder er derfor stor når en etter en pakker sammen tingene sine og forsvinner ut døra, for godt, avslutter Østlie.